Joost Derks, NBWM:

"Zachte Brexit is nog ver weg"

De Britse premier zet in op een zogeheten zachte Brexit. Er komen dan geen uitgebreide visumplicht en strenge grenscontroles. Maar voorlopig eisen de chaos in de Britse politiek en de schommelingen van het pond eerst nog alle aandacht op, aldus Joost Derks van de Nederlandsche Betaal- en Wisselmaatschappij.

Er is goed nieuws voor ondernemers die zaken doen in Groot-Brittannië: het land lijkt in te zetten op een zachte Brexit. Hierbij blijft een vrij verkeer van personen gedeeltelijk mogelijk. Wie voor zijn werk of voor vakantie naar Groot-Brittannië reist, heeft daarvoor geen visum nodig. Daarnaast maakt May zich sterk voor een douane-overeenkomst waarbij het niet nodig is om controles aan de grens in te stellen. Als het daadwerkelijk zover komt, kunnen Nederlandse exportbedrijven onder vrij normale omstandigheden zaken blijven doen met Britse afnemers. Het slechte nieuws is dat nog lang niet vaststaat of het daadwerkelijk zover komt. Nog voordat May ook maar de kans kreeg om haar plannen aan de EU voor te leggen, was de politieke chaos in Groot-Brittannië al compleet. Maandagmorgen 9 juli stapte Brexit-minister David Davis op en aan het begin van de avond volgde minister van Buitenlandse zaken Boris Johnson dat voorbeeld. Beide ministers vinden dat May veel te veel concessies doet. In de ogen van Johnson wordt het land een kolonie van de EU als ze haar plannen door kan zetten.

Olie op het vuur
May suste de dreigende opstand binnen haar eigen partij door snel opvolgers aan te stellen voor Davis en Johnson. Maar meteen daarna gooide de Amerikaanse president Donald Trump olie op het vuur. In een interview met de Britse krant The Sun vertelde hij dat een gunstig handelsverdrag met de Verenigde Staten er niet inzit als May weigert om de banden met de EU helemaal door te snijden. Een paar dagen later werd zelfs bekend dat Trump haar zelfs had aangeraden om de EU voor de rechter te slepen. Dit weekend was het dan eindelijk de beurt aan May zelf om een knuppel in het hoenderhok te gooien. In een ingezonden column dreigde ze dat er mogelijk helemaal geen Brexit komt als de conservatieve partij zich niet achter haar koers schaart. De grote onzekerheid rondom het Britse vertrek uit de EU houdt behalve de internationale politiek ook de valutamarkten goed bezig. Het pond stuitert heen en weer tussen hoop en vrees.

Vervelende verrassingen
Zolang vervelende verrassingen uitblijven, kan het pond in ieder geval rond het huidige niveau blijven hangen en waarschijnlijk wat terrein winnen. Maar er zijn heel veel zaken die nog roet in het eten kunnen gooien. Trump kan zich bedenken en een harde koers kiezen wat betreft het handelsbeleid met Groot-Brittannië. De Europese Unie kan nieuwe eisen stellen waardoor May zich veel harder gaat opstellen. Mogelijk moet May zelfs opstappen als haar draagvlak binnen de conservatieve partij wegvalt. Met het oog op alle obstakels die May nog moet nemen binnen haar eigen regering én in de onderhandelingen met de EU, kan iedereen die zaken doet in Groot-Brittannië zich alvast schrap zetten voor nog een paar flinke valutaschokken.


Voor meer informatie:
Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij
Beursplein 5
1012 JW Amsterdam
Tel: +31 20 5782439
Mob: 06-51755126
joost@nbwm.nl
www.nbwm.nlPublicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven