Braziliaanse onderzoekers hebben een nieuwe cherrytomaat ontwikkeld die een grotere hoeveelheid suiker en lycopeen bevat, en een hogere ziekteresistentie heeft.
Dit meldt de Braziliaanse krant Folha de Sao Paulo over het onderzoek dat in 2007 van start is gegaan, en dat werd geleid door wetenschappers van het Brazilian Agricultural Research Company (Embrapa). Het onderzoek is uitgevoerd in samenwerking met het bedrijf Agrocinco.
De tomaat, die in Sao Paulo, Parana, Bahia, Ceara, Goias, en het Federale District gecultiveerd is door middel van genetica verbeteringsmethodes, heeft bewezen resistent te zijn tegen verschillende plagen, zoals echte meeldauw (dat fotosynthese voorkomt) en bacterieziekten. Ook is de variëteit bestand tegen bacterievlekkenziekte en verschillende virussen.
Afhankelijk van de milieuomstandigheden en het management van de teeltomgeving varieert het lycopeengehalte (een type carotenoïde die vrije radicalen in het lichaam bestrijd en helpt om voornamelijk prostaatkanker te voorkomen) van 110 tot en met 144 microgram per gram. Dit is drie keer zoveel als in de tomaten die je in de supermarkt vindt (die variëren tussen 30 tot en met 90 microgram per gram).
"Klinische studies raden aan om dagelijks 10.000 tot 60.000 microgram lycopeen te consumeren voor een effectieve bescherming tegen prostaatkanker. We hebben dagelijks 8 tot 10 vruchten van ieder 20 gram nodig om dit binnen te krijgen," legt onderzoeker Leonardo Boiteux uit.
De hoeveelheid zuren en het suikergehalte van de tomaat zijn goed in balans en de variëteit is stevig, heeft een knapperige textuur en een intense kleur. De zaden van de nieuwe cherrytomaat zijn bovendien 30% goedkoper dan de zaden van andere tomaten, laat Embrapa weten.
Bron: Xinhuanet