Het weerberichtvoorspelde de afgelopen maanden alleen maar zon. Tomatentelers verheugen zichdaardoor in een extreem goede oogst. Een van hen is Claus Duedal Jakobsen. Hijis chef marketing en inkoop bij tomatenteler Alfred Pedersen en Zn, in Bellinge,in de buurt van Odense. Normaal oogsten ze 45 ton tomaten per dag, maar ditjaar is het aantal rijpe tomaten met 15 tot 20 procent toegenomen. Ze kunnen daaromelke dag opnieuw negen ton extra oogsten.
Alternatieven
Het seizoen begoneigenlijk slecht omdat het lang koud bleef, waardoor de tomaten twee wekenvertraging opliepen. Door de aanhoudende warmte daarna is de oogst nu echterjuist een beetje te groot geworden. "Er is een grens aan wat supermarktenkunnen en willen afnemen," zegt Jakobsen. Hij zint daarom op alternatieveafzetmogelijkheden. Zo wordt een deel van de oogst voor ketchup gebruikt. "Normaalgesproken gebruiken we daar de slechtere tomaten voor, maar nu we de bestetomaten nergens anders kunnen slijten, sturen we die door naar deketchupfabriek."
Mogelijk problemen later in het seizoen
Niet alleentomaten zijn er te kust en te keur te koop voor de Denen. Ook voor appelen,komkommers en sla zijn de omstandigheden optimaal. "Over het algemeen is veelwarmte en veel licht positief. Daardoor komt de vruchtzetting goed op gang en isde kans op een goede oogst groot. Het lijkt erop dat er in het najaar veelgroenten en fruit zullen zijn," denkt Anne Fabricius, consulent bij DanskGartneri. "Maar het kan allemaal ook te snel gaan. De planten kunnen in hetnajaar ook uitgeput raken."
Ook Jakobsen voorzietproblemen later in het seizoen. Daarom is het zaak om nu zoveel mogelijk van deoptimale omstandigheden te profiteren.
Bron: www.dr.dk