Je krijgt deze pop-up te zien omdat dit de eerste keer is dat je onze site bezoekt. Krijg je deze melding altijd te zien dan heb je je cookies uitstaan en zullen die blijven verschijnen.
U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).
Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!
Je ziet deze popup omdat dit de eerste keer is dat u de site betreed. Als u dit bericht blijft krijgen zet dan alstublieft uw cookies aan
Tweede Kamerlid Christen Unie bezoekt paprikateler Van der Spek:
Doorbraak gewenst in toegang tot laag-risico middelen voor verdere verduurzaming
Op dinsdag 10 juli bracht Tweede Kamerlid Carla Dik-Faber van de Christen Unie (CU) een werkbezoek aan de tuinbouw. Naast een boomteeltbedrijf bezocht ze het paprikabedrijf van Danny van der Spek.
Bij de introductie vertelde Danny over zijn investering in duurzaamheid, zoals gebruik van afvalwarmte van de elektriciteitscentrale in Capelle en het opvangen van regenwater met ondergrondse berging. Zo heeft hij het gehele jaar schoon water beschikbaar voor de productie. Over de vraag waarom Danny van der Spek koos voor oranje paprika was hij duidelijk: "De oranje paprika is het zoetst en bevat meer vitamine C dan sinaasappelen."
Doorbraak nodig in toelating laag-risico middelen
Tijdens de rondleiding werd de problematiek omtrent de toelating van laag-risico middelen nader besproken met Carla Dik-Faber, Joris Baecke en Annemarie Breukers van LTO Nederland en Sjaak van der Tak en Helma Verberkt van LTO Glaskracht Nederland. Helaas blijken de laag-risico middelen moeilijk of zeer traag beschikbaar te komen voor de telers door knelpunten in het toelatingstraject. Hier moet een doorbraak komen zodat Nederland voorop kan lopen in verduurzaming van de bedrijfsvoering en vergroening.
Op dit bedrijf vindt ook de pilot plaats over de systeemaanpak duurzame gewasbescherming. Hierbij wordt gezocht naar meer experimenteerruimte voor biologische gewasbescherming om knelpunten op te lossen en milieuwinst te behalen. Met veel interesse ging Carla Dik-Faber in gesprek met Danny van der Spek over het inzetten van biologische bestrijders als roofmijten, roofwantsen en sluipwespen. Als het biologische systeem uit de hand loopt dan is een gerichte correctie noodzakelijk met behoud van de biologische bestrijders. De correctiemiddelen vallen echter zeer snel weg, zonder dat er alternatieven komen. De geïntegreerde gewasbescherming komt hiermee in de knel. Sjaak van der Tak voorzitter LTO Glaskracht: "Deze correctiemiddelen zijn noodzakelijk als zijnde de medicijnenkast van de teler. Wij hebben hiervoor een nieuw stelsel opgesteld en werken samen met LTO Nederland aan een uitvoeringsprogramma om met de overheid op te pakken."
Lees ook het opiniestuk van Sjaak van der Tak over dit onderwerp in Dagblad Trouw.