Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Kwekerij Van den Berg tweede Prominentteler met duurzaamheidscertificaat

“Als bewuste teler is PlanetProof goed haalbaar”

Tholen – Deze week deelde snoeptomatenteler Marcel van den Berg trots mee dat zijn bedrijf PlanetProof gecertificeerd is. Kwekerij van den Berg behaalde tijdens de startaudit direct al een honderd procent score. De snoeptomaatjes uit de kwekerij in De Lier zullen vanaf nu onder PlanetProoflabel in de supermarkt liggen.


Suzanne van der Spek (bQurius) met teler Marcel van den Berg. Namens bQurius was ook Sabine van den Berg betrokken bij het certificeringstraject.

Aan de uiteindelijke certificering ging een voorbereidingstraject van enkele maanden vooraf. Zowel vanuit Coöperatie DOOR, waar Prominent teler Van den Berg bij is aangesloten voor zijn afzet, als vanuit adviesbureau bQurius werd Marcel bij het behalen van de certificering geholpen. Suzanne van der Spek, bQurius: "Kwekerij van den Berg was al GRASP en Global Gap gecertificeerd. Vanaf het begin van het certificeringstraject was eigenlijk alles al goed op orde. Het PlanetProof certificaat, waarbij het gaat over de bijdrage als ondernemer aan een betere wereld, is dus eigenlijk meer een bevestiging dat hij als Prominent teler al goed op weg was."

Stap zetten
Namens Coöperatie DOOR was Els Weerdenburg bij de certificering betrokken. "Met onze afdeling Kwaliteit en Milieu faciliteren wij telers die de stap naar PlanetProof willen zetten. Enkele Nederlandse supermarkten stappen in 2019-2020 over op producten met het duurzaamheidslabel. Om die klanten te kunnen blijven beleveren, moeten telers actie ondernemen."

De stap gaat niet zomaar. Els: "Het is niet zo dat een teler van de ene op de andere week een certificering binnen heeft. Als het dan zover is, dan is dat iets om trots op te zijn. Wij helpen telers vooral met het proces (implementatie en de interpretatie van de norm). Daarnaast stellen wij specifieke documenten ten behoeve van de ze norm beschikbaar. Adviezen op teeltgebied geven wij niet. Daar hebben telers zelf veel meer verstand van."

Groot compliment
PlanetProof vraagt om veel meer registratie, weet ook Suzanne. "Een goed waterplan is belangrijk, afvalvermindering is een groter aandachtspunt dan bij andere certificeringen net als het middelengebruik. Je moet als teler al die zaken op papier kunnen verantwoorden, maar even belangrijk is dat je het ook in de praktijk kunt laten zien. Tijdens de audit, die op maandag 9 juli plaatsvond, was het als het ware open huis. Dat alles zonder grote aanpassingen goed bevonden werd, is eigenlijk een groot compliment."

Zonder rigoureuze investeringen
Els: "Het interessante aan PlanetProof is dat de normen die gesteld zijn jaarlijks gecontroleerd worden. Er is dus een toetsmoment waaraan een teler kan zien of hij op de juiste manier op weg is. Het systeem dwingt telers om na te denken over het milieu waar we met z'n allen inmiddels wel het belang van inzien. PlanetProof is een manier om dit actief nadenken te stimuleren."

Suzanne: "Als je als teler bewust bezig bent met je teelt en je bedrijf, dan is de certificering zonder grote aanpassingen goed haalbaar. In overleg met Stichting Milieukeur wordt ook continu nagedacht over kleine aanpassingen aan de certificeringseisen, waarmee de PlanetProof voor de teler beter beter werkbaar wordt en de certificering beter haalbaar wordt zonder rigoureuze investeringen."

Meerprijs
Els: "Hoewel de markt vraagt om PlanetProof gecertificeerd product wordt het nog niet gewaardeerd in een meerprijs. Dat is jammer."

Binnen Coöperatie DOOR gaat het om zo'n 131 hectare met een PlanetProof certificering op een totaalareaal van 418 hectare. Els: "Er zit absoluut beweging in. Er zullen nog veel certificeringen volgen, maar een teler moet er zelf wel klaar voor zijn." Suzanne: "Steeds meer telers zijn dat gelukkig al. Op het gebied van biologische bestrijding zijn al grote stappen gezet, het Planetproof certificaat is het antwoord op het bewustzijn van de teler ten aanzien van milieu en consumentenvraag."

Voor meer informatie:
Kwekerij van den Berg
www.kwekerijvandenberg.nl

Marcel van den Berg
marcel@kwekerijvandenberg.nl

Coöperatie Door U.A.
www.cooperatiedoor.nl
info@doorpartners.nl

Els Weerdenburg
e.weerdenburg@doorpartners.nl

info@bqurius.nl

Suzanne van der Spek
suzanne@bqurius.nl