Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Paprikateler Wibo Valstar gebruikt ReduFuse:

"Niet meer constant schipperen met schermen geeft rust"

Er zijn dagen waarop wolken en zonneschijn elkaar voortdurend afwisselen. "Dan sta je steeds voor de keuze: trek ik het scherm dicht of niet? Onder ReduFuse is het veel rustiger telen", vertelt paprikateler Wibo Valstar.



Paprikatelers verschillen regelmatig van mening over de voordelen van een diffuse coating. "In onze excursiegroep gebruikt de helft het niet, en de andere helft het wel. De eerste groep voert aan dat het in april toch wat licht kost, de tweede groep denkt dat de voordelen harder doortikken. We zien geen negatieve effecten in april", vertelt Wibo Valstar.

Samen met broer Ewout heeft hij twee bedrijven in De Lier, samen 6 ha, die allebei groene paprika's telen. Inmiddels gebruiken ze zes jaar ReduFuse. "We zijn ermee begonnen om de kop van de plant en de vruchten in de zomer koeler te krijgen en zo neusrot te voorkomen. Inmiddels zijn we overgestapt op het ras Overture, dat van zichzelf al minder neusrot gevoelig is. Dus we kunnen het niet goed vergelijken met de situatie van vroeger", zegt hij. "Maar we weten wel zeker dat het scheelt in de hoeveelheid schermuren. Boven 650 Watt gaat het vaste scherm altijd dicht, maar wat doe je op een dag dat zon en wolken elkaar afwisselen? Dan ben je steeds aan het schipperen en het afwegen. Dat dilemma heb je niet meer onder ReduFuse. Het geeft rust in je hoofd en in de kas. Zeker in het weekend is dat een groot voordeel."

Gelijkmatig kasklimaat
ReduFuse verdeelt het licht in de kas waardoor een gelijkmatig klimaat ontstaat. Het licht dringt bovendien dieper door in het gewas. Daardoor krijgt de kop van de plant wat minder straling te verwerken, terwijl bladeren onderin meer meedoen met de fotosynthese. Een groot voordeel is ook dat er geen zonnevlekken meer voorkomen. Juist in deze zonnevlekken loopt de stress snel op en sluiten de huidmondjes en daarmee de CO2-opname, waardoor de fotosynthese daalt; het gewas wordt dus minder actief. "Wij kunnen de luchtramen aan de windzijde meer dichtknijpen onder de diffuse coating. Daardoor blijft de CO2 beter in de kas en blijft ook de luchtvochtigheid hoger. De plant heeft het meer naar zijn zin", vertelt Valstar.

Minimumbuis
Ze laten de coating begin april aanbrengen. "Beter twee weken te vroeg dan één week te laat. In het voorjaar heb je de omslag van donker naar licht weer en dat geeft toch stress voor het gewas. Onder de coating krijgt het niet zo'n grote klap. Als je te laat bent met opbrengen, krijg je de situatie dat je steeds het vaste scherm moet dichttrekken", zegt hij.

Hij erkent dat in het begin de verminderde instraling wat aanpassing vereist. 's Morgens moeten ze iets meer verwarmen. "We brengen de temperatuur van de minimumbuis 2-3° C omhoog. Je moet er toch iets meer energie in brengen. Maar dat vinden we geen bezwaar. De voordelen wegen daar ruimschoots tegen op." Een speciaal punt van aandacht is de directe zonnestraling die door de open luchtramen komt. Die worden geweerd met het dubbele scherm, waarbij één van de twee 20% dicht getrokken wordt en het andere 10%.

Eind augustus gaat de coating weer van het kasdek af. De beslissing daarover nemen ze aan de hand van het aantal kleine vruchtjes van dat moment; die zijn kwetsbaar. Als het er veel zijn, blijft ReduFuse een weekje langer op het dek. Ook de weersvoorspelling speelt een rol. "We zijn tevreden over deze aanpak. Op deze manier hebben we het kasklimaat goed onder controle en kunnen we topkwaliteit paprika's leveren", besluit hij.

Voor meer informatie:
Mardenkro
www.redusystems.nl
info@mardenkro.com

Publicatiedatum: