Milieuvriendelijke bouwtrends hebben de populariteit van raamcoatings die verwarmings- en koelingskosten laag houden een boost gegeven. Ook hebben de coatings wetenschappers en bouwkundigen geïnspireerd om dunne, doorzichtige zonnecellen te ontwikkelen waarmee ramen worden omgezet in kleine elektriciteitsopwekkers. Onderzoekers in China zijn nog een stap verder gegaan en hebben deze beide functies omgezet in een materiaal dat op ramen past en die de energie efficiëntie van een gemiddeld huishouden kan verdubbelen. De resultaten van het onderzoek werden op 3 juli in het blad Joule gepubliceerd.
"Het integreren van fotovoltaïsche cellen in gebouwen is een uitstekend voorbeeld van een markt waar siliconen fotovoltaïsche cellen, ondanks dat ze goed werken en goedkoop zijn, niet het meest geschikt zijn door hun saaie uiterlijk en zwaarte," vertelt senior auteur Hin-Lap Yip, professor Wetenschap en Bouwkunde bij de South China University of Technology. In plaats hiervan gebruiken we nu organische fotovoltaïsche cellen om semi-transparante, lichtgewicht en kleurrijke folie te creëren die perfect zijn om ramen om te toveren in elektriciteitsgeneratoren en warmte isolerende middelen."
Om een prototype te ontwikkelen dat tegelijkertijd elektriciteit kan opwekken en overmatige verwarming voorkomt, hebben de onderzoekers de balans moeten vinden tussen het verkrijgen van genoeg licht om elektriciteit op te wekken, warmte binnen te houden en het door te laten als een normaal raam zou doen. Volgens de berekeningen van de onderzoekers zouden deze elektriciteit opwekkende en warmte isolerende ramen de afhankelijkheid van externe elektrische bronnen van een gemiddeld gezin met meer dan 50% verminderen.