Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Demonstratie Sweeper bij Kwekerij ‘De Tuindershoek’

Oogstrobot plukt live eerste paprika’s

Tholen – Tussen de gele paprika's in de kas rijdt over de buisrails een geel gevaarte. Er klinkt een mechanisch geluid en vervolgens zijn er lichtflitsen te zien. Niet veel later beweegt de grijparm zich richting de gedetecteerde rijpe vrucht en volgt er een zaaggeluid. De paprika valt daarna in de lange vingers van de grijphand om uiteindelijk in de opvangbak voor geplukte vruchten te belanden. Na nog geen halve minuut is het klusje geklaard en zet de robot een volgende plukactie in. Dit alles onder toeziend oog van zo'n vijftig aanwezigen die gebiologeerd meekeken tijdens de allereerste live demonstratie van de Sweeper oogstrobot bij Kwekerij De Tuindershoek op woensdagmiddag 4 juli.

Paprikateler André Kaashoek naast de Sweeper die in zijn bedrijf getest werd in een echt commercieel gewas.

Nieuwsgierig geworden? Bekijk hieronder de bewegende beelden uit de demonstratie.

Beelden met dank aan de cameraman van de organisatie.

Aan de ontwikkeling van de oogstrobot gingen jaren van onderzoek vooraf. De robot moet straks een uitkomst bieden aan telers in tijden waarin arbeid schaars is en steeds duurder wordt. Ook speelt de robot in op de groeiende vraag naar een hygiënisch product.

Deep learning
Maar zover is het nog niet, ondanks dat er flinke stappen zijn gezet. Zo werd de robot door middel van deep learning, waarbij de robot op basis van verzamelde data in visualisaties kan oefenen met het plukken van paprika's alsof het een echt gewas is, in versneld tempo het plukken aangeleerd. En dat is hard nodig, want met het vele blad en de grillige groei is het voor de robot een hele uitdaging om de rijpe vruchten te vinden en op de juiste wijze los te snijden.


De Sweeper in actie in de proefopstelling die gebruikt werd om de eerste stappen te zetten in de ontwikkeling van de robot.

De Sweeper is vier keer sneller dan zijn voorganger uit eerder CROPS-onderzoek. In gemiddeld 24 seconden kan de oogstrobot een paprika plukken, waarbij onder laboratoriumomstandigheden zelfs 15 seconden gehaald wordt. Uit veiligheidsoverwegingen staat de robot bewust nog langzaam afgesteld, dus valt op het gebied van snelheid nog veel winst te boeken. Zeker omdat juist het verplaatsen van de geplukte vrucht naar de opvangbak op de robot het meeste tijd kost. Dit onderdeel is echter vrij eenvoudig te versnellen, zo vertelden de ontwikkelaars.

Oogstscores
Hoewel de oogstrobot straks de paprikaplukkers moet gaan vervangen, is het volgens de ontwikkelaars nog onrealistisch om te verwachten dat de robot een 100% oogstscore haalt. Uit voorlopige testresultaten in aanloop naar de demonstratie werd onder geconditioneerde omstandigheden een oogstscore van 62% behaald, waarbij alleen gekeken werd naar vruchten die voor de stam groeiden. In een commerciële kas werd voor het plukken van vruchten voor de stam een score van 31% gehaald. Wanneer ook de vruchten die tussen de stengels groeien worden meegenomen, haalt de Sweeper een oogstpercentage van 49% onder geconditioneerde omstandigheden tegen 20% in een commerciële teelt.

Projectcoördinator Jos Balendonck reikte een plaquette uit aan André Kaashoek als dank voor zijn bijdrage aan het mogelijk maken van de live demonstratie.

Het Sweeperproject is financieel ondersteund door het Horizon 2020-programma van de Europese Unie en loopt in november 2018 af. Vanaf dat moment is het voor de betrokken partijen zaak om de commerciële implementatie van de oogstrobot verder vorm te geven. In eerste instantie wordt daarvoor gekeken naar projectpartner Bogaerts Greenhouse Logistics, maar ook de andere partijen (Wageningen Universiteit, Ben-Gurion Universiteit, de Universiteit van Umeå, het Proefstation voor de Groenteteelt en Kwekerij de Tuindershoek) zullen bij de ontwikkeling betrokken blijven. Naar verwachting is nog zeker drie jaar nodig voordat er echt Sweepers in commerciële kassen zullen rondrijden. Tot die tijd zullen telers het met filmpjes moeten doen, terwijl door veredelaars nagedacht kan gaan worden over welk ras het meest geschikt is voor oogst met robots.


Voor meer informatie:
Sweeper

Jos Balendonck, project coördinator
jos.balendonck@wur.nl

Publicatiedatum: