Mobiele Klimaat Kamer te huur
Deze innovatie levert veel interesse op, vooral vanuit bedrijven in de zaadveredeling. De initiële investering voor een vaste opstelling is echter hoog en dat weerhoudt bedrijven nog. Ook hiervoor bedenken de ondernemers een oplossing: ze ontwikkelen een Mobiele Klimaat Kamer om te huren voor plantkundig onderzoek naar de mogelijkheden van indoor growing.
Eerst groene vingers
Zelf onderzoeken en engineeren
De eerste testinstallatie voor indoor growing van hoge draadgewassen is nog gebouwd in een voormalige spuitcabine, binnenkort kan een meer geavanceerd exemplaar gebouwd worden.
Extreem klimaat als kans
Voordelen van de nieuwe oplossing liggen vooral in de efficiëntieslag. Van Haeff: "De veredelingscyclus kan hiermee aanzienlijk verkort worden, de teeltkwaliteit is stabieler door optimale groeicondities en de teelt verloopt zeer duurzaam door recirculatie en regeneratie van warmte en water. Dat zijn belangrijke kostencomponenten voor de tuinbouw." In eerste instantie bedient Light4Food hiermee veredelingsbedrijven in Nederland. Later zullen ook landen met extreme klimaatomstandigheden in beeld komen voor productieteelt, zoals Rusland en Saoedi-Arabië. De reputatie van Nederland zorgt ervoor dat de markt hen vanzelf weet te vinden.
Indoor growing niet overal en altijd
Toch realiseren de ondernemerspartners zich dat indoor growing niet altijd de beste oplossing is. Van Haeff: "Voor meer generieke gewassen als aardappels en graan is en blijft buiten telen een prima manier, zeker in West-Europa. Dat is ook wat we steeds bekijken met onze partners en opdrachtgevers: wanneer wordt het interessant en hoe komen we daar?" Efficiënter produceren en minder verspillen zien ze overigens als thema's die op álle agrofood van toepassing zijn.
Vrij denken én implementeren
Pratend met Van Haeff en Christiaens wordt al snel duidelijk: innovatie zit deze mannen in het bloed. Leren innoveren kan niet, geloven ze allebei. Christiaens: "Je moet een soort hippie zijn, vrij durven denken. Als je alleen maar beren op de weg ziet, kom je nergens." Tegelijkertijd geloven ze wel dat je innovatie binnen je bedrijf kunt aanjagen. Van Haeff: "We hebben een wekelijks overleg met alle medewerkers, waarbij we terugkijken op projecten en bespreken wat we nog kunnen verbeteren. Zo creëren we een cultuur van voortdurend doorontwikkelen."
Innovatietips
De ondernemers hebben drie tips voor innovatiegezinde bedrijven in de agrofood sector.
- Combineer jong talent met oude rotten in het vak. "We hebben een aantal pensionado's in dienst die tientallen jaren ervaring hebben met bijvoorbeeld belichting en teelt, luchtbehandeling of machinebouw. Dat is heel waardevol als je een nieuw idee in de praktijk wilt kunnen testen en er een echt product van wilt kunnen maken. De jonge generatie is juist weer supersnel met computertechnologie."
- Zoek geschikte partners en gun elkaar iets. "Probeer niet alles zelf te doen, samen kom je veel verder. Het uitgangspunt moet wel zijn dat je elkaar wat gunt en kennis vrij deelt. Je komt er vrij snel achter wanneer dat kan. Brengen en halen moet in balans zijn."
- Innoveer vanuit een vraag of een behoefte. "Innoveren zonder vraag heeft geen zin, dan wordt het een gimmick. Verdiep je in de markt, praat met mensen en ontdek de vraagstukken die er leven."