Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Voor de productie van kant-en-klare salades

Innovatieve benadering om waswater te steriliseren

Het bedrijf KRONEN en haar partners werken op dit moment aan de ontwikkeling van een nieuwe oplossing om de hoeveelheid bacteriën in het waswater te verminderen tijdens de productie van voorgesneden salades. Het doel is om de veiligheid van de verpakte ready-to-eatproducten te verhogen zonder dat hiervoor conventionele toevoegingen nodig zijn. Het project, dat de naam SiMoHyP heeft gekregen, is één van de drie onderzoeksprojecten waar Kronen zich momenteel mee bezighoudt. 
 
De vraag naar kant-en-klare bladsla is de laatste jaren enorm gegroeid en alle grote retailers hebben hun assortiment uitgebreid met deze producten. Voedselveiligheid is een belangrijk kwaliteitscriterium bij voorgesneden slaproducten en moet tijdens de productie ervan worden gegarandeerd. 
 
Tijdens de productie van verpakte bladsla worden de slechte bladeren verwijderd en de overige gesneden, gewassen, gedroogd en verpakt in plasticfolie. Het wasproces vindt meestal in twee stappen plaats. De eerste wascyclus zorgt ervoor dat de ergste verontreinigingen, zoals aarde, worden verwijderd. De tweede wascyclus is bedoeld om het product grondig te reinigen. 
 
Het wassen van groenten met drinkwater zorgt voor een afname van het aantal bacteriën, variërend van tien- tot honderdmaal minder. Afhankelijk van het product moet men er vanuit gaan dat het aantal bacteriën bij aanvang van het proces 107 KbE/gFM bedraagt. De wascyclus houdt bovendien een risico op kruisbesmetting in. Het toepassen van chemicaliën is een manier om dit probleem op te lossen maar is soms niet gewenst. 
 
Het project waar Kronen met haar partners het ATB Leibniz Institute, aquagroup AG en Havita Frischgemüse aan werkt, is bedoeld om dit probleem op te lossen. Het zogenaamde SiMoHyp-project richt zich op de ontwikkeling van een innovatieve methode om het spoelwater voor kant-en-klare salades te ontsmetten zonder toevoegingen. De partners willen daarom gebruikmaken van het gegeven dat bacteriën binnen enkele seconden gedood worden wanneer het redoxpotentiaal hoger dan 650 of 700 mV is. 
 
Concreet betekent dit dat er een elektrolysecel wordt ontwikkeld en geïmplementeerd die zonder toevoegingen kan functioneren. Door alleen de bestanddelen van het gezuiverde water te gebruiken, wordt een redoxpotentiaal is het waswater gerealiseerd dat hoog genoeg is om het te ontsmetten. Daarnaast kan het water opnieuw gebruikt worden zonder gevaar voor kruisbesmetting. 
 
Er zijn dus vele voordelen voor verwerkers van gesneden groenten en fruit:
  • Toename van de voedselveiligheid dankzij een nieuwe desinfectiemethode zonder toevoegingen. 
  • Vermindering van het gebruik van gezuiverd water, wat bijdraagt aan een verlaging van de kosten, en te danken is aan een geoptimaliseerd watergebruik tijdens het wasproces.
  • Verbeterde hygiëne en minder kans op kruisbesmetting tijdens het wasproces. 
"In februari 2017 zijn we samen met onze partners het SiMoHyP-project gestart. We zijn nu ongeveer halverwege. We rekenen erop begin 2019 onze geplande doelen te bereiken," vertelt Eric Lefevbre, technisch directeur bij Kronen en tevens verantwoordelijk voor het project. 
 
"Dit project levert een waardevolle bijdrage aan de veiligheid en kwaliteit van voedingsproducten en draagt tegelijkertijd bij aan een zuiniger gebruik van middelen. Ons doel is het ontwikkelen van vernieuwende oplossingen voor onze klanten. We werken bij KRONEN ook nog aan twee andere onderzoeksprojecten: Aquafresh en DEKONWA. 
 
De drie projecten hebben alle een andere aanpak maar zijn wel gericht op dezelfde doelstelling, namelijk het verbeteren van de voedselveiligheid zonder toepassing van chemische toevoegingen."
 
Het SiMoHyp-project werd gesubsidieerd door het ministerie van Voeding en Landbouw. 
 
Kijk op www.kronen.eu/projects-development om meer te weten te komen over de andere onderzoeksprojecten. 
Publicatiedatum: