Nunhems’ PROVINE (NUN 09196 TOF)* springt in gat tussen grof tros en middel

Nieuwe trostomaat officieel ‘gedoopt’

Tholen – Op woensdag 20 juni introduceerde groentenzadenproducent Nunhems een nieuwe trostomaat in het middensegment grove trostomaten. In het Nunhems Tomato Center bij tomatenteler De Bakker Westland in Kwintsheul kwam een twintigtal geïnteresseerde telers en handelaren langs. De nieuwste cijfers uit de proeven werden doorgenomen en in de kas kon een proef uit onbelichte teelt bekeken worden.
 

Al tijdens de koffie was het tijd om tomaten te bestuderenMet de nieuwe trostomaat springt Nunhems in het gat in vruchtgewicht dat er tussen de gangbare grove trostomaat en de middel trostomaat zit. Sebastiaan Breugem, Product Development Specialist: "Vanuit de markt was er vraag naar een iets fijnere grove trostomaat. Provine (NUN 09196 TOF)* heeft gesnoeid op 6 vruchten een gemiddeld vruchtgewicht tussen de 130 en 140 gram, waarmee wij telers een goed alternatief bieden tussen de gangbare grove trostomaat met een gemiddeld vruchtgewicht van 150 gram en de middel trostomaat met een vruchtgewicht van gemiddeld 110 gram."
 

Roel de Bakker, Harm Ammerlaan en Ben Silvertand proosten op Provine

Vroeg een hoge omzet
Ondanks een iets lager vruchtgewicht heeft Provine toch een hoge productie. Jan Hanemaaijer, International Sales Specialist Tomaat: "Tot ver in de zomer heeft Provine een productie die minimaal gelijk is aan het hoofdras en zelfs iets hoger. Het ras is erg generatief, maakt makkelijk veel bloemetjes aan en heeft een goede doorkleuring. De trossen zijn net iets sneller rood dan het hoofdras, waardoor je 1 tot 2 dagen eerder kunt knippen. Om het gewas goed generatief te houden, kun je het best op 6 snoeien."

Vooral die vroege productie is een sterk punt van het nieuwe ras. Sebastiaan: "Juist in het voorjaar zie je dat er goed betaald wordt voor de kilo's die je oogst. De vroegheid van Provine kan dus voor extra omzet zorgen. Uit proeven met onbelichte teelt bleek Provine tot week 24 ten opzichte van het hoofdras 2,30 euro per vierkante meter extra op te leveren op basis van de marktprijzen in 2018. In de belichte teelt bleken telers tot 1 april zelfs 3,03 euro meer per vierkante meter te kunnen verdienen ten opzichte van het hoofdras tros middel."
 

De kas in om de proef van tien paden te bestuderen van onder….
 

… tot boven.

Mooi gevulde kisten en besparen op je arbeid
Gastheer en tomatenteler Roel de Bakker heeft in zijn kas tussen zijn huidige hoofdras grof tros een proef van tien paden met Provine staan. Zonder speciale sturing doet het ras het goed. Roel is positief: "De handtekening is nog niet gezet, maar de kans is groot dat dat wel gaat gebeuren. Naast een mooie kleuring en een goede smaak valt Provine vooral op door een vlakke en uniforme trosopbouw. De trossen van met 6 vruchten passen per 6 netjes in een kist van 5 kilo. Dat is goed voor de presentatie, maar veel uniforme, vlakke vruchten schelen je ook in je arbeid."

Eenmaal terug uit kas was het tijd voor een cola, bier en barbecue.


 Roel de Bakker en Ben van Nierop van Keurslager Warmenhoven.

*In afwachting van opname in de gemeenschappelijke catalogus van groentegewassen van de Europese Commissie.

Voor meer informatie:
Nunhems
www.nunhems.nl

Jan Hanemaaijer
jan.hanemaaijer@bayer.com

Sebastiaan Breugem
sebastiaan.breugem@bayer.com 

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven