Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Rond 11.00 veertigtal schademeldingen binnen bij Interpolis

Ondergelopen kassen en zwemmen in dockshelters

Tholen - Het noodweer dat gisteren over Nederland trok, heeft in de glastuinbouw de nodige ondergelopen kassen opgeleverd. Niet zo gek, omdat er soms in een kwartier tijd wel drie centimeter regen viel. Het waterschap Delfland zette de calamiteitsbergingen en extra pompen in.

"In de omgeving van De Lier kon er rijst geteeld worden." Bron: Instagram

Verstopte afvoer
Groene paprikateler Ewout Valstar had gisteren dan ook een drukke avond. Als lid van de vrijwillige brandweer in De Lier zag hij heel wat onderwater gelopen kassen. "Gelukkig voor veel telers werd er in die kassen op hangende goten geteeld en dus blijft de schade voor hun gewas beperkt. Het zal alleen wat vochtiger zijn, maar dat is niet onoverkomelijk. Bij ons op het bedrijf staat er water in de schuur, maar daarvoor hebben we de waterstofzuiger."

Bij een potplantenkweker was er een emmer in de afvoer geschoten waardoor het water niet meer wegliep. Bij hem stonden de potplanten vervolgens in een laag van 15 centimeter water. "Zodra de emmer eenmaal uit de afvoer was gehaald, zag je het water gelukkig snel weer dalen. De teler zelf bleef er laconiek onder, want volgens hem konden de planten een uurtje extra water wel verdragen."



In 's Gravenzande liep bij CombiVlietlocatie VierVliet een dockshelter onder. Op beelden van de bewakingscamera kon je vervolgens kinderen in het 'zwembad' zien spelen. In De Lier kon er tussen de kassen gewaterskied worden.

Veertigtal schademeldingen tot nu toe
Interpolis kreeg in de loop van de ochtend vooral uit de regio Westland meldingen binnen. "Tot nu heeft Interpolis Agro een veertigtal meldingen ontvangen. Enkele schades door het overlopen van goten in het Westland. Ook is er schade aan apparatuur door inductie en bliksem gemeld. Vanuit de rest van Nederland krijgen we meldingen van hagelschade aan gewassen."

AGF-bedrijven Barendrecht en Hedel getroffen
Normaal komen er op het Barendrechtse handelscentrum alle stromen groenten en fruit samen, maar dinsdagavond 29 mei was het vooral de regen die er huishield. Naast het water dat als een zwembad in de docks stond, kwamen ook bedrijven er minder goed vanaf. Aan de Koopliedenweg raakte het pand van Naturelle, de bio-tak van The Greenery en ook het verpakkingsgedeelte van Europe Retail Packing bij FreshGard zwaar beschadigd. Ook een deel van het dak van De Groot Fresh Group langs de A2 bij Hedel is bezweken onder het vele regenwater. Gelukkig raakte niemand gewond.


Naturelle
"Een deel van het dak van Naturelle is ingestort, we zijn nu aan het uitzoeken wat de mogelijkheden zijn om de continuïteit in het pand te waarborgen. We hebben wel van Bouw- en Woningtoezicht toestemming gehad om het pand te betreden en zoeken nu uit wat er mogelijk is. Daarbij staan de veiligheid van de medewerkers en de voedselveiligheid voorop. Als die in het geding zijn, zullen we uitwijken", meldt communicatiemanager Jos van der Pluijm van The Greenery.



FreshGard / Europe Retail Packing
Bij FreshGard is met name het verpakkingsgedeelte, dat gehuurd wordt door Europe Retail Packing, fors geraakt. "Wij huren ongeveer een kwart van het pand, het overige deel wordt gebruikt voor de verlading", vertelt Menno Reijgersberg. "Maar het verpakkingsgedeelte dat wij huren, is echter helemaal plat en we kunnen alle machines afschrijven. In het pand verpakken is op dit moment niet mogelijk. Het pand zal gesloopt en opnieuw opgebouwd moeten worden. Maar we zijn blij dat er om 18.00 uur niemand meer in het pand aanwezig was en dat er geen gewonden zijn gevallen, want dan had het nog erger kunnen aflopen."



"Verpakkingshandelingen besteden we momenteel intern uit aan onze dochtersorganisatie, maar we zijn druk in de weer om in de buurt een ruimte te huren, zodat het werk weer snel doorgang kan vinden", vertelt Menno. Het logistieke gedeelte van het pand van FreshGard heeft op wat waterschade op de vloer na, geen noemenswaardige schade geleden en de op- en overslag kan gewoon in dezelfde setting plaatsvinden. "Zij konden 'gelukkig' spreken van een relatief rustige dag en zijn met de schrik vrijgekomen." 



De Groot Fresh Group
Niet alleen in Barendrecht was het prijs. Een deel van het dak van het fruitbedrijf De Groot Fresh Group langs de A2 bij Hedel is bezweken onder het vele regenwater. "Het is een catastrofe. De materiële schade is groot maar gelukkig zijn er geen gewonden gevallen. Dat is het allerbelangrijkste", zegt woordvoerder Andries van den Bogert in het Brabants Dagblad. Maar liefst zo'n drieduizend vierkante meter dak bezweek dinsdag rond 20.00 uur na extreme regenval. De schade betreft volgens hem vooral de expeditie en de kantoren. "Als dit overdag was gebeurd tijdens volle productie waren de gevolgen anders geweest. Alle expeditiemedewerkers waren gelukkig al naar huis en ook vrijwel alle producten waren zo goed als allemaal uitgeleverd. Het hart van het bedrijf, de inpakafdeling, opslag en bananenrijperij zijn gespaard gebleven. De expeditie en een groot deel van de kantoren zijn total loss, door de brandweer onveilig verklaard en moeten waarschijnlijk worden gesloopt."

Particulieren
Tot slot hebben ook de nodige particulieren te stellen gehad met water in kamer of kelder. Regio15 kwam poolshoogte nemen bij enkele gedupeerden aan de Wethouder Dijkshoornlaan in Maasland (video).