Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Telers en wetenschappers ontwikkelen meeldauwresistent basilicumras

De vraag naar basilicum in de Verenigde Staten is de laatste tien jaar sterk gegroeid en zo ook het aantal gevallen van valse meeldauw, een ziekte die een bedreiging vormt voor de beschikbaarheid van dit kruid. Drie pioniers uit de kruidensector zijn de samenwerking aangegaan om een meeldauwresistent basilicumras te ontwikkelen en op de markt te brengen. 

Jim Simon, bioloog aan de Rutgers Universiteit in New Jersey, teler Charlie Coiner, pionier in de kruidensector, en Ed van Drunen, voormalig directeur van Van Drunen Farms (VDF Specialty Seeds), zijn er in geslaagd een commercieel levensvatbaar basilicumras te ontwikkelen dat bestand is tegen valse meeldauw. 

Hoewel Simon de term 'resistent' gebruikt, waarschuwt hij dat er nooit 100% garantie gegeven kan worden. "Het hebben van een resistente plant wil nog niet zeggen dat je nooit met de ziekte te maken zult krijgen," legt hij uit. "Over het algemeen kan wel gesteld worden dat de plant beter bestand is tegen de ziekte. Ons doel was het ontwikkelen van een plant die zonder zorgen geteeld kan worden, waarbij we dus eerder spreken over tolerantie dan resistentie."


Jim Simon

Simon en zijn collega's hebben patent aangevraagd op de 'meeldauwresistente' basilicumrassen en de zaden worden inmiddels verkocht door VDF Specialty Seeds. "Het is fenomenaal vergeleken bij al het andere dat er op de markt is," legt Simon uit. "We hebben een tiental nieuwe basilicumrassen ontwikkeld waarvan er vier op de markt worden gebracht. 

De uiteindelijke keuze van de rassen die op de markt komen, kwam tot stand via een participatieve benadering met medewerking commerciële basilicumtelers in de VS en EU, die de nieuwe rassen beoordeelden op basis van hun eigen behoeften. "We hebben een aantal prachtige grote basilicumrassen ontwikkeld met een geweldig aroma en hoge opbrengsten, die naast andere commerciële rassen geteeld kunnen worden en geen sporen van de ziekte dragen," vervolgt Simon. "Deze rassen zijn niet immuun maar beschikken wel over voldoende weerstand en er zitten alweer nieuwe rassen aan te komen." 

Simon legt uit dat het team geen gebruik heeft gemaakt van GMO of andere transgene technieken. "We hebben gewoon ouderwets gekruist," legt hij uit. "De ontwikkeling nam zeven jaar in beslag en vond voornamelijk aan de Rutgers Universiteit plaats, in samenwerking met Cornell University, de Universiteiten van Florida en Massachusetts en de vele commerciële telers in het land."

Simon trad uiteindelijk in contact met Coiner voor verdere samenwerking omdat hij graag wilde dat de particuliere sector de veldproeven zou steunen en de commerciële aspecten van het project zou beoordelen. Coiners ruime ervaring met kruiden en dan vooral basilicum maakte hem de aangewezen persoon voor dit project. 


Ed Van Drunen (links) & Charlie Coiner (rechts)

Volgens een rapport van Cornell University is valse meeldauw een verwoestende ziekte voor zowel in de volle grond basilicum als kassen geteelde basilicum. De ziekte komt in meerdere staten voor, waaronder Florida, Georgia, Indiana, Illinois, Noord-Carolina, Pennsylvania, New Jersey, New York, Massachusetts, Kansas en Missouri. De ziekteverwekker ontwikkelt zich aan de onderzijde van het blad en kan de totale oogst verwoesten omdat planten met aangetaste bladeren oneetbaar en niet te verhandelen zijn. 

Coiner legt uit dat de ziekte de plant haar voeding en levenskracht ontneemt. "Het is een verwoestende ziekte waar vrij weinig tegen te doen is. Helaas slaat de ziekte juist toe in een periode waarin de consumentenvraag naar basilicum sterk blijft groeien."

Coiner begon zich steeds meer zorgen over valse meeldauw te maken nadat hij zag hoe groot de impact van de ziekte op de sector was. Statistieken van de basilicumproductie in New Jersey tonen aan dat er vijf jaar geleden nog 28 commerciële basilicumtelers in New Jersey actief waren en in 2016 nog maar twee. De kosten voor het bestrijden van valse meeldauw hebben dus hun tol geëist.

Een nieuw resistent ras zou basilicumtelers een enorme kostenbesparing opleveren. "Het bestrijden van valse meeldauw is een dure aangelegenheid," legt Van Drunen uit. "Een resistent ras zal een forse besparing op de kosten van het behandelen van conventionele basilicum betekenen en is bovendien cruciaal voor de teelt van biologische basilicum."



Voor meer informatie: 
Grant Bouwer
Van Drunen Farms
Tel: +1 (760) 485-5805
Publicatiedatum: