Turkse telers neigen naar hydrocultuur

In Turkije is er een groeiende belangstelling voor hydrocultuurteelt (teelt op water). Hydrocultuurteelt is de laatste jaren wereldwijd populair geworden en het wordt nu ook steeds populairder onder Turkse telers. De eerste pogingen werden in 1995 gedaan in Antalya. Tegenwoordig wordt er op een areaal van zo'n 929 ha met hydrocultuur geteeld. 55% hiervan ligt in de Egeïsche regio, 43% in het Turkse Middellandse Zeegebied.
 
Hydrocultuurteelt wordt veel toegepast in Spanje, Frankrijk, België, Duitsland, Italië, Japan, Zuid-Korea, de VS, Israël, Colombia en China, maar het meest in Nederland, waar bijna 95% van de kassen het gebruikt. Dit draagt er in belangrijke mate toe bij dat Nederland na de VS de op één na grootste voedselexporteur ter wereld is.
 
Volgens de voorzitter van de Turkse vereniging van landbouwkamers, Semsi Bayraktar: "De wereldbevolking stijgt snel en wordt geschat op 9,6 miljard mensen in 2050. Om deze bevolking te voeden, moet je alle teeltmethoden gebruiken, inclusief glastuinbouw en hydrocultuur naast de traditionele vollegrondsteelt. De sector is wereldwijd ongeveer $55-60 miljard waard."
 
Bayraktar geeft aan dat veel telers problemen ondervonden met het gebruik van aarde (bodemmoeheid), waardoor ze naar andere mogelijkheden moesten uitkijken. "Turkije heeft een groot potentieel met betrekking tot grondloze landbouw en heeft een zeer gunstige geografische ligging dichtbij de markten in Europa, Rusland en het Midden Oosten. Met gebruik van moderne technologie en grondloze landbouw kunnen we de productiviteit per vierkante meter verhogen en flink bijdragen aan de economie van ons land.
 
Omdat de teler niet afhankelijk is van de grond kan hij telen waar hij wil. Je kunt de producten wat ze nodig hebben in de juiste hoeveelheden en op de juiste momenten toedienen en zo heb je volledige controle over de productie. Met deze teeltmethode kun je de producten eerder en op het juiste moment beschikbaar maken, zodat de teler betere prijzen voor zijn gewassen kan krijgen. Omdat de teeltruimte snel kan worden gesteriliseerd, kun je jaarrond produceren.
 
Een ander bijkomend voordeel bij grondloze landbouw is de eliminatie van bodemgebonden ziekten. Doordat er geen plagen zijn, heb je geen gewasbeschermingsmiddelen nodig, wat groenten en fruit die met deze teeltmethode worden geproduceerd gezonder maakt voor de consument. Omdat er geen verdamping is, bespaart de teler ook op water. En als de teler goede automatiseringssystemen gebruikt, kan hij ook op arbeidskosten besparen."
 
Bron: Sozcu

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven