Aquaponics als oplossing voor de tuinbouwsector in Saint Kitts en Nevis

De kleine ontwikkelingslanden Saint Kitts en Nevis, die in de Caraïbische Zee in Midden-Amerika liggen, lopen tegen enorme uitdagingen aan na de categorie 5 orkanen Irma en Maria, die in 2017 hebben toegeslagen. Daarom hebben het Inter-American Institute for Cooperation on Agriculture (IICA) en het Caribbean Agricultural Research and Development Institute (CARDI) $37,000 (€30.383) vrijgemaakt om de agrarische sector te steunen en de voedselveiligheid op de eilanden te verbeteren. 

Beide instituten zijn zich er zeer van bewust dat de eilanden beter bestand moeten worden tegen klimaatverandering. Daarom zijn ze een samenwerking gestart met Garden Pool, een Amerikaanse ngo, en met de Food and Agriculture Organization van de VN (FAO), om een aquaponics systeem op te zetten."Aquaponics is een combinatie van aquacultuur (het kweken van vis) en het telen van planten op water," legt Augustine Merchant, Nationale Specialist bij IICA, uit. 

De minister van Landbouw, Alexis Jeffers zegt over het project dat de "IICA de juiste dingen op het juiste moment doet om ons te assisteren bij het creëren van een veilige toekomst." 

Het afval van de vissen levert een natuurlijke voedselbron op voor de planten, en de planten filteren het water weer voor de vissen, zo legt Merchant uit. De microben nitreren bacteriën, en deze bacteriën zetten de ammoniak van de vissen eerst om in nitriet en vervolgens in nitraat. Nitraat is een vorm van stikstof die opgenomen wordt door planten en deze helpen bij hun groei.

"Aangezien klimaatverandering zorgt voor grotere verschillen in het weer, hebben grote aquaponics systemen de potentie om de voedselveiligheid te vergroten door op een andere manier voeding te produceren." Hij voegde toe dat aquaponics daarnaast zeer geschikt is voor gebieden die bijvoorbeeld een beperkte toegang tot water hebben of problemen hebben met orkanen of overstromingen. 

Het aquaponics systeem is gelegen bij het Overheidsgebouw voor Experimenten in Prospect Estate, Nevis, en zal door de IICA gebruikt worden voor demonstraties en trainingen. Effecten
De natuurlijke rampen zijn enorm verwoestend geweest voor de agrarische sector van de eilanden. Kassen, bomen, groenten, veevoeding, gevogelte, kleine herkauwers en irrigatiepijpen zijn beschadigd of verwoest door de enorm harde winden en overstromingen. 

Een paar werken lang was er bovendien een tekort aan voedsel op de eilanden, omdat enkele landen waaruit Saint Kitts en Nevis voedsel importeren ook getroffen waren door de orkanen.

Beide instituten realiseren zich dan ook dat de grootste uitdagingen zijn om de productiviteit binnen de agrarische sector te laten toenemen, de voedselveiligheid te vergroten en om de gevolgen van klimaatverandering te gaan begrijpen. 

Voor meer informatie:
Inter-American Institute for Cooperation on Agriculture
www.iica.int

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven