Abonneren

Vacatures

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Europese rechter keurt 'verboden vrucht'

Voor Nederlandse plantveredelaars breken spannende maanden aan. Zal het Europese Hof van Justitie Crispr een nieuwe techniek toestaan, die volgens sommigen gelijk staat aan genetische modificatie? Voorstanders vrezen bij een verbod dat Nederland achter gaat lopen, maar tegenstanders noemen de techniek illegaal.

In Nederland en de EU is het nog niet toegestaan om met Crispr gemanipuleerde gewassen te verkopen, maar bij KeyGene, een biotechnologiebedrijf in Wageningen, wordt hier wel al mee geëxperimenteerd. KeyGene ontwikkelt nieuwe tomatenrassen. In de cellen van de KeyGene-plantjes wordt het DNA heel precies aangepast door kleine stukjes DNA weg te knippen. Een gen wordt zo 'aan' of 'uit' gezet. Zo maken de laboranten nieuwe varianten op een plant met een techniek die is ontleend aan bepaalde bacteriën. Ze beschadigen bijvoorbeeld heel gericht het stukje DNA dat de plant gevoelig maakt voor een bepaalde ziekte. De plant reageert daarop door dat ene stukje DNA te repareren. Vaak levert dit niets bijzonders op, maar af en toe is het resultaat precies wat de veredelaar wil: een tomatenplant die niet meer gevoelig is voor een bepaalde ziekte.

Bijblijven
KeyGene heeft fors geïnvesteerd in deze technieken en ook andere Nederlandse bedrijven volgen de ontwikkelingen nauwgezet. Plantveredelaars als Enza Zaden (groenten) en Beekenkamp Plants (bloemen) zeggen dat ze achter de schermen druk bezig zijn om de methodes te verkennen. Ook het Duitse farmacie- en chemiebedrijf Bayer, dat de Amerikaanse zadenproducent Monsanto overneemt, wil dit gaan toepassen bij plantveredeling.

Ook de Nederlandse veredelingsbedrijven willen niet achterop raken. Op dit moment beheersen ze, volgens cijfers van de sector zelf, grofweg 20% van de wereldmarkt in groentenveredeling. De totale Nederlandse veredelingssector boekt een omzet van ruim €1,5 mld, waarvan zo'n 85% voor de export is bestemd. Hierin werken 3500 mensen.

Lees het volledige artikel hier.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven