The Green House

Utrechts restaurant heeft kas met LED-belichting op het dak

Tholen - In hartje Utrecht, op steenworp afstand van het Centraal Station is een nieuw restaurant verrezen. 'The Green House' prijkt er in grote letters boven de deur. Niet voor niets heeft het restaurant, dat vanaf 9 april open gaat voor publiek, die naam gekregen. Boven het restaurant is een kas van 85 vierkante meter gebouwd, waarin allerlei groenten en kruiden groeien om in allerlei heerlijke gerechten te worden verwerkt.
 


Altijd vers
De groenten en kruiden worden half opgekweekt geleverd en groeien verder in de kas. Wanneer ze geoogst zijn, worden er nieuwe trays met kruiden geleverd. Dat doet het Amsterdamse bedrijf Hrbs, de bedenker van het concept. 

De oude trays gaan terug naar de open tuin van kwekerij Lindenhoff waar ze gecomposteerd worden, om daarna gebruikt te worden voor het verbouwen met voedsel. "De karren waarop de planten staan, hebben we speciaal aangepast voor dit project", legt Tessa Duste van Hrbs uit. "De bakjes staan in trays gevuld met water. Het gedeelte daartussen is gevuld met capillaire vezels waardoor het water wordt opgezogen naar het substraat." 
 


Belichting met LED 
Parus Europe leverde de karren en de belichting voor de kas. "We hebben twee soorten belichting geleverd. Boven de karren een voor het oog wit licht, dat voldoende is om het gewas te laten groeien, maar niet krachtig genoeg om daadwerkelijk te kweken", vertelt Sandro van Kouteren. "Zodoende belichten we niet het hele centrum van Utrecht," lacht hij.

"In de bovenste lagen hebben we kleurinstelbare, dimbare belichting opgehangen, zodat men een beetje kan spelen met de lengte en de bloei van het gewas."  


Circulair
Tessa: "We maken de trays steeds schoon als de planten geoogst zijn. De trays zijn gemaakt van gerecycled plastic. We verwachten ze minimaal 100 keer te kunnen gebruiken en waarschijnlijk langer. Als ze dan toch een keer kapot gaan, verwerken ze in de productie van nieuwe trays."

Zo heeft Hrbs haar uiterste best gedaan om The Green House circulair te maken. "Er zijn altijd manieren waarop het nog beter kan," zegt Tessa. "Bij andere klanten zijn wij bezig om de kruiden die niet gebruikt zijn te verwerken in een nieuw product, bijvoorbeeld een siroop."
 
Voor meer informatie:
Hrbs
Tessa Duste
tessa@hrbs.com
www.hrbs.com

Parus Europe
Sandro van Kouteren
sandro@parus-europe.com
www.parus-europe.com


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven