Verwarming van de glastuinbouw in een post-fossiele energie infrastructuur

De tuinbouwsector wil in de nabije toekomst vrij van fossiele energie kunnen produceren. Om hier doelgericht naar toe te kunnen werken is het van belang dat de mogelijke wegen daartoe op tijd in kaart gebracht worden.

In een nieuw rapport van Wageningen UR zijn deze in kwalitatieve zin weergegeven. Feitelijk zijn er 2 soorten aandrijfenergie, namelijk groene elektriciteit en geothermie/restwarmte, die elk andere technische oplossingen vereisen afhankelijk van het type teelt (onderverdeeld in koude extensieve teelten, niet, -matig en -zwaar belichte teelten). Als kassen met behulp van elektriciteit worden verwarmd dan is de warmtepomp in combinatie met warmte-koude opslag energetisch en economisch de beste oplossing. Ook bij gebruik van restwarmte of geothermie kan de warmtepomp een rol spelen, maar minder prominent dan in een all-electric energie-infrastructuur. In alle gevallen is een goed ontvochtigingssysteem van belang. Energiesystemen in een fossielvrije infrastructuur worden gekenmerkt door hoge vaste kosten en lage variabele kosten. De hoge vaste kosten kunnen verlaagd worden door met lagere capaciteiten te werken wat bewerkstelligd kan worden door betere isolatie en lage temperatuur verwarmingssystemen.


foto genomen uit het rapport

In dit rapport is de stip op de horizon gezet voor een CO2 neutrale tuinbouw. Hoe we daar gaan komen hangt af van de randvoorwaarden die onderweg steeds zullen veranderen. Dit vraagt om energetische en economische kengetallen voor verschillende teelten en opties voor de primaire energiebron die rekening houden met die veranderende randvoorwaarden.

bron: Wageningen UR

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven