REO Veiling verkoopt eerste hopscheuten tegen recordprijs

Met Kerstmis en Nieuwjaar in het vooruitzicht zijn momenteel speciale producten te koop die anders nauwelijks beschikbaar zijn. Ook bij de groothandel van groenten en fruit proberen handelaars zich in de eindejaarsperiode met unieke producten te onderscheiden. De REO Veiling bood hen vandaag daartoe de mogelijkheid met de nationale primeurverkoop van de eerste Poperingse hopscheuten van het nieuwe teeltseizoen. Metro Cash & Carry greep die kans met beide handen en kocht de primeurhopscheuten tegen een recordbedrag van gemiddeld €201,3 voor 100 gr.

Fine Fleur
Poperingse hopscheuten horen voor meerdere redenen thuis in het
selecte aanbod van bijzondere feestproducten. In de eerste plaats is de onvergelijkbare smaak van de fragiele seizoensdelicatesse erg gegeerd in sterrenrestaurants en gastronomie. "Komt daarbij dat de exclusiviteit van de Poperingse hopscheuten blijft groeien gelet op de lastige zoektocht naar nieuwe wortelblokken en het arbeidsintensieve productieproces", stelt Dominiek Keersebilck, commercieel directeur van de REO Veiling. "Poperingse hopscheuten worden bovendien door de REO Veiling gecommercialiseerd met de Europese BGA-erkenning van streekproduct. Poperingse hopscheuten zijn het allereerste product in West-Vlaanderen die deze strenge Europese erkenning behaalden!

Deze Europese BGA-erkenning wordt vanaf 2014 versterkt door de verkoop van Poperingse hopscheuten onder het kwaliteitslabel Fine Fleur. Immers, het label van Beschermde Geografische Aanduiding (BGA) is een Europese bevestiging voor exclusieve kwaliteitsproducten, met een grote herkenbaarheid en op een authentieke manier geteeld. Het kwaliteitslabel Fine Fleur sluit daar naadloos bij aan gezien het huismerk van de REO Veiling dezelfde kernwaarden hoog in het vaandel draagt."


De primeur verkoop 30 jaar geleden.

Jubileum
Poperingse hopscheuten hebben een vaste plaats in het brede productenaanbod van de REO Veiling die 75 jaar bestaat en de delicatesse al meer dan 30 jaar verkoopt. De allereerste primeurverkoop had plaats op 19 december 1984. Vandaag slaagde het sociaal project van De Lovie, een centrum voor personen met een verstandelijke beperking in Poperinge, er voor de 25ste keer in om als eerste aan te leveren. "We onderhouden al een kwarteeuw lang een goede samenwerking met de REO Veiling", getuigt Brigitte Dewulf van De Lovie. "Met de opbrengst van de primeurverkoop gaan we onder andere een degustatiemenu eten met de bewoners van De Lovie die meehelpen op De Hoeve." Haar collega Eddy Lobeau vult aan: "Er werken dagelijks 15 tot 16 mensen op De Hoeve waar de hopscheuten geoogst worden. Het is iedere keer een uitdaging om hopscheuten aan te leveren. Want hopscheuten worden manueel geoogst en met de grootste zorg gereinigd en verpakt. Door de revival van de hopteelt in Poperinge is het ook moeilijker om nieuwe wortelblokken te vinden, maar de voldoening die we er uithalen blijft erg groot."

De Lovie leverde 1 kg af voor de nationale primeurverkoop van vandaag. Ook REO producenten Marc Vandevelde uit Reningelst en Tomas Boeraeve uit Poperinge waren zoals vorige keer op de afspraak. Zij voerden respectievelijk 3 kg en 1,5 kg primeurhopscheuten aan. In totaal werd dus 5,5 kg primeurhopscheuten aangeboden op de REO Veilingklok. Dit was 1,5 kg minder tegenover vorig jaar. In 2016 vond de nationale primeurverkoop trouwens één dag later plaats in vergelijking met dit jaar.


Metro Cash & Carry met de primeur verkoop

Exclusief
Metro Cash & Carry nam voor de 10de keer deel aan de nationale primeur verkoop en haalde voor de 2de keer op rij het volledige volume van 5,5 kg binnen tegen een gemiddelde klokprijs van € 201,3 voor 100 gr. Bij de eerste druk werden 11 schaaltjes ( 2,75 kg) geveild tegen € 200 voor 100 gr. Voor nog eens 11 schaaltjes liep daarna de veilingprijs op tot een recordbedrag van € 202,6 voor 100 gr. "Metro Cash & Carry onderlijnt op die manier dat ze werkelijk alles in huis heeft voor haar horecaklanten. Bij Metro Cash & Carry vinden professionele horecaklanten alvast alles terug om de hopscheuten op alle mogelijke manieren in hun menu's te verwerken en kunnen er prat op gaan dat ze de beste kwaliteit krijgen. De primeurhopscheuten werden evenredig verdeeld over de tien verschillende Metro-winkels in ons land: Antwerpen (Noord & Zuid), Brussel, Evergem, Hasselt, Luik, Wevelgem, Sint-Katelijne-Waver, Namen en Vorst. Met de aankoop van de primeurhopscheuten bevestigt Metro Cash & Carry bovendien bewust zijn grote appreciatie voor authentieke streekproducten, met focus op ultra verse producten, én het waardevolle maatschappelijke werk van sociale projecten zoals De Hoeve van De Lovie", zegt Tessa Van Nuffelen, category manager fruit & groenten van Metro Cash & Carry.

Fine Fleur hopscheuten zijn een duurzaam streekproduct met een beperkte beschikbaarheid. Poperingse hopscheuten zijn ook daarom exclusief! Na de nationale primeurverkoop van vandaag worden wellicht aanstaande vrijdag 22 december opnieuw Fine Fleur hopscheuten te koop aangeboden op de REO veilingklok. Daarna is het ongeduldig wachten tot de tweede helft van januari 2018. Vanaf dan gebeurt de aanvoer van de delicatesse tegen een meer regelmatig tempo. Een normaal seizoen duurt tot half april.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.