Spaanse groenten duur door kou en Kerst

De winter is aangebroken in Almería. De groentenprijzen zijn door de koude temperaturen gaan stijgen en bereikten deze week het hoogste niveau van het seizoen. Deze prijsstijging wordt nog sterker door de aankomende feestdagen. Tijdens de Kerst is er veel vraag naar groenten en fruit van goede kwaliteit. 

Aubergine
Het Prijs- en Marktwaarnemingscentrum neemt vooral een prijsstijging waar voor de aubergine en de courgette. De prijs van de aubergine maakt een vergelijkbare ontwikkeling door als de afgelopen jaren. Almería is sinds een aantal weken de grootste leverancier van deze groente aan Europese markten, met Frankrijk, Duitsland en Italië als grootste afnemers. Door deze bevoorrechte positie zijn de prijzen in de afgelopen week verdubbeld. Voor de grote maten aubergines zijn in prijs gestegen met huidige prijzen rond de € 1,25 per kilo.

Courgette
Van week 47 tot week 49 heeft de gemiddelde prijs van de courgette een stijging doorgemaakt van 83%, de huidige prijs overtreft 80 eurocent per kilo. Volgens de prognose gaan de prijzen rond de Kerst weer stijgen. Ondanks de prijsstijgingen is zowel de courgette als de aubergine er nog niet in geslaagd om de prijzen van het vorige seizoen te overtreffen. De lage temperaturen hebben ook enkele negatieve gevolgen: de opbrengst daalt naarmate het kouder wordt.

Tomaat
Ook de tomatentelers hebben een goed seizoen. Trostomaten en geribde tomaten hebben de grootste marktwaarde met beiden een prijs van rond de €1. Het aanbod is kleiner dan vorig jaar in dezelfde periode (10-15% minder geribde tomaat; 20-25% minder trostomaat). Wel zijn de prijzen van deze tomaten beter dan het vorige seizoen. Romatomaten en gladde tomaten hebben vergelijkbare prijzen als het vorige seizoen. Ook is er meer aanbod dan vorig jaar. 

Komkommer
De enige komkommersoort waarvan de prijs is gestegen, komt uit Almería. Deze groente is echter zeer gevoelig voor de kou, waardoor het aanbod snel afneemt. Wel heeft de groeiende vraag geleid tot een stijging in de prijzen.

Paprika
Er is het meeste vraag naar de Italiaanse paprika, waardoor deze soort een hogere prijs dan vorig jaar heeft. Ook heeft Almería kunnen profiteren van het feit dat Israël minder paprika's teelt.


Bron: lavozdealmeria.es

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.