Extra proeven gepland in 2018

Positieve resultaten en verder onderzoek naar okrateelt in Canada

Dankzij onderzoekers van het Vineland Research and Innovation Centre (Vineland) zullen Canadese telers mogelijk binnenkort okra kunnen telen. Het instituut werkt al vijf jaar met deze groente en de resultaten zijn tot nu toe zeer veelbelovend. Het onderzoek kan een flinke impact hebben op het volume okra dat Canada importeert. In 2015 importeerde het land ruim zes miljoen kilo van deze groente, een stijging van 43% ten opzichte van 2011. 

Op de vraag waarom er voor Okra gekozen is, antwoordt Vineland-onderzoeker, Viliam Zvalo, dat de belangstelling voor dit product gegroeid is. "Er is vanuit verschillende etnische groepen vraag naar deze groente. Vandaar dat we meenden dat dit product onze telers goede mogelijkheden zou kunnen bieden."Testresultaten
De laatste jaren heeft Vineland meerdere rassen getest, evenals extra productieve hybriderassen die onlangs beschikbaar zijn gekomen. Er worden sinds 2015 veldproeven gedaan met vier rassen en in 2017 werden er vier nieuwe hybriderassen uit Thailand getest. "Deze werden geselecteerd op basis van optimale productie in folietunnels," legt Zvalo uit. "Van de rassen die sinds 2015 getest worden (Clemson, Elisa, Jambalaya en Lucky Green) presteerden Jambalaya en Lucky Green veruit het best en leverden tevens de hoogste verhandelbare opbrengsten per hectare op bij een onderlinge plantafstand van 25 cm. Van de nieuwe geteste hybriden (Beendiya, Dorotha, Maha en Olathe) leverde Dorotha de hoogste opbrengsten per hectare op bij een onderlinge plantafstand van 38 cm."

Okra is een tropisch gewas dat goed gedijt bij warme en droge omstandigheden. "Bij het teeltsysteem (verhoogde plantbedden, bedekt met zwart plastic mulch, irrigatie en dubbele plantenrijen) zijn de opbrengsten hoger gedurende warme zomers, zoals in 2015 en 2016. Toch waren de opbrengsten zelfs tijdens de koele en natte zomer van 2017 nog voldoende om de groente als economisch aantrekkelijk alternatief aan te merken," legt Zvalo uit. Het planten gebeurt eind mei/begin juni en het seizoen duurt van juli tot oktober. 
 
Volle grond
De rassen Elisa, Beendiya, Dorotha en Olathe produceren lange dunne peulen (bhindi-type okra) en zijn meer in trek op de Aziatische markt. Clemson, Jambalaya, Lucky Green en Maha daarentegen produceren kortere en dikkere peulen die populair zijn in Amerika en het Caribische gebied. De groente wordt in de volle grond geteeld. Kasteelt is ook mogelijk maar vanwege de huidige opbrengsten per m2 is het gewas nog geen waardig alternatief voor andere groenten. "Het doel is om gedurende vier tot vijf maanden per jaar okra te telen, zodat de Canadese markt bevoorraad kan worden met okra van eigen bodem in plaats van import."

De proeven vinden plaats in drie Canadese provincies: Ontario, Quebec en Maitoba. "Het project heeft belangrijke informatie opgeleverd waardoor de lokale teelt van okra mogelijk is," aldus Zvalo. "De opbrengsten per hectare zijn toereikend om het een economisch verantwoord alternatief te maken, waarbij de opbrengsten per hectare in veel gevallen beter zijn dan die van traditionele groenten."
 


Aanvoer van vier tot vijf maanden
Volgens Zvalo valt okra onder de paraplu van het 'World Crops program' om een lokale etnische groentenmarkt op te bouwen die meegroeit met de vraag van de veranderende bevolkingssamenstelling van Canada. "Dit door Vineland geleide initiatief omvat onderzoek naar nieuwe rassen, teeltmethoden, consumenteninzichten en marktontwikkelingen. De samenwerking met de retail is belangrijk geweest om dit project tot een succes te maken omdat er op deze manier vraag naar lokaal geteelde okra ontstaan is. Dankzij dit project kunnen Canadese telers de binnenlandse markt gedurende vier tot vijf maanden per jaar bevoorraden. Hiermee wordt waarde gecreëerd voor telers en hebben consumenten toegang tot verse lokaal geteelde groenten."
 


In 2018 zullen er in Ontario nog meer hybriderassen worden getest. Zvalo vertelt dat het project ook ondersteuning zal bieden aan telers die belangstelling hebben voor de commerciële teelt van dit gewas. Voor meer informatie:
Viliam Zvalo
Vineland Research
Ph: 905.562.0320 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.