Slamotra breidt uit

Sla-teelt: uit de grond, op het water en onder LED

Om in te spelen op de groei in de markt startte Slamotra BVBA begin 2016 met de bouw van een fikse uitbreiding. De bestaande hectare kas waarin sla op water werd geteeld groeide hiermee naar zo'n drie hectare in totaal.Het Belgische bedrijf, gevestigd in Kruibeke, richt zich al tientallen jaren op de slateelt. Teler Franky Hens: "Eerder teelden we bij Slamotra grotendeels in de glazen kas met sla in de volle grond. Deze vorm van telen is arbeidsintensiever in verhouding met het telen van sla op water. Ook de stijgende vraag naar sla met een zo laag mogelijk residu van gewasbeschermingsmiddelen leidde tot de wens om het kasdeel met sla op water verder uit te breiden. Bovendien waren de ervaringen met de watergekoelde LED-armaturen van Oreon in de opkweek-kas zo goed, dat we ook voor de te realiseren nieuwbouw gebruik wilde maken van deze lichttechniek."De Oreon Grow Light 2.1 is ontworpen zoals belichting oorspronkelijk bedoeld is: Een klein en compact armatuur met een hoge lichtoutput. De watergekoelde lamp wordt onderaan de tralie bevestigd waardoor de schaduw tot een minimum beperkt wordt. Daardoor wordt er nog steeds optimaal gebruik gemaakt van het daglicht. De ervaringen uit de opkweek waren goed, de betrouwbaarheid en levensduur van het armatuur, mede door de waterkoeling, zijn zeer goed. Bovendien biedt het belichten met LED veel kwaliteitsvoordelen voor het gewas. "De Oreon Grow Lights zorgen voor mooiere kleuring van de sla, stevigere kroppen en een betere smaak, doordat het gewas sterker is kunnen we met nog minder gewasbescherming telen. Bovendien is deze belichting ook de beste optie bij het gebruik van een verduisteringsscherm", aldus Hens.Duurzame bijvangst
Doordat de LED-lampen watergekoeld worden in een gesloten systeem, ontstaat lampwarmte die opgevangen kan worden. Deze warmte wordt weer terug onder de goten gebracht om zo effectief het microklimaat rond de planten te verbeteren. Een bijzonder duurzame oplossing voor energie die anders verloren zou zijn gegaan. De hele energiebalans wordt sinds het begin van dit seizoen gemeten en vergeleken door het proefstation Sint-Katelijne-Waver en de eerste resultaten zijn beloftevol. De volledige water- en elektriciteitsinstallatie werd geleverd door Indagro, de vertrouwde installateur van Slamotra in België.

"De samenwerking tussen Slamotra, Indagro en Oreon was zeer intensief en prettig gedurende het project. Franky en Kirsten zijn zeer ervaren en bevlogen telers en ondernemers en dat is altijd geweldig om voor te werken. Het is een groot genoegen om als Oreon deel uit te maken van een dergelijk mooi project waar dagelijks duizenden kroppen kraakverse sla geoogst worden," aldus Michiel de Jong van Oreon.Voor meer informatie:
Oreon
Lorentzlaan 6
3401 MX IJsselstein
T: +31 30 760 0660
E: info@oreon-led.com
www.oreon-led.com

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.