Prijsontwikkeling 2016-2017:

Komkommer onderuit, perkplanten in de plus

De prijsontwikkeling (af boerderij) van producten tussen 2016 en 2017 is zeer uiteenlopend en hangt samen met productieomstandigheden, internationale marktvraagontwikkelingen en crises. Bij de glastuinbouw vallen de komkommer- en paprikaprijzen fors lager uit dan in 2016 en die van sierteeltproducten juist hoger. Aan de kostenkant zijn in 2016 de voer- en aardgasprijzen gestegen. De inkomensontwikkeling is sterk afhankelijk van de ontwikkeling van de productprijzen.In de glasgroententeelt zijn de prijzen van komkommer (-20%) en paprika (-10%) flink lager dan in 2016 door toename van de export uit Spanje, terwijl de prijs van tomaten gemiddeld met 6% stijgt door een lagere productie in Spanje.

In de sierteelt variëren de prijzen ten opzichte van vorige jaar, van -2% voor chrysant tot +14% bij perkplanten (figuur). De sierteelt profiteert van de aantrekkende economie en gestegen consumentenvertrouwen in zowel binnen- als buitenland.

De absolute prijzen en de prijsontwikkeling kunnen overigens, zowel bij de groenten als bij de sierteeltproducten, binnen producten of tussen bedrijven ook zeer divers zijn, onder andere afhankelijk van de mate van verwerking, kwaliteit van de producten en het al dan niet werken met contracten. Aan de kostenkant hebben de glastuinders te maken met een hogere inkoopprijs van aardgas (+4,5%) en lagere prijs voor elektriciteit (-7,5%). De kosten van energie staan niet los van de opbrengsten uit energie (elektriciteit) via warmte-kracht installaties. De opbrengsten uit verkoop van energie zijn in 2017 gestegen door toegenomen prijs en volume.

Bron: Agrimatie

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.