


Abonneren
Vacatures
- Leidinggevende snijderij
- Fruitteler / gewasverzorger boomkwekerij
- Teeltspecialist
- Accountmanager
- Ervaring in Mexicaanse tuinbouw
- Agrarisch medewerker - Veredeling
- Logistiek Medewerker Groenten en Fruit
- Teler - Teeltspecialist - Hoofd Teelt - Head Grower
- Teamleider Productie
- Productiemedewerker
Top 5 - gisteren
- Grootste Britse tomatenteler gaat uitbreiden na overname
- Tomatengiganten en buren bouwen tegelijk kas
- LED-proef in komkommer die ook niet-komkommertelers ‘met eigen ogen moeten zien’
- Crisisupdate: Harde wind goed voor negatieve stroomprijzen en stabiele gasprijs
- Voormalige Levarht-kassen Nieuw-Zeeland verkocht
Top 5 - afgelopen week
Top 5 - afgelopen maand
- Crisisupdate: 'Gratis' elektriciteit en piek in gasprijs
- Van het gas af met waterstof-wkk
- Machine- en wagenpark loonbedrijven ondergaat metamorfose na fusie
- 'Zonnepanelenkasdek’ als carport of overkapping fruitbomen: “Inschuiven en dichtklappen”
- "In het begin geloofde niemand dat we in staat waren om zo'n groot project vanuit het niets op te starten"
Weer
Uit het Bejo Wortelmagazine
Jaarrond wortelen voor heel Europa uit Italië
De teelt van wortelen is wereldwijd verspreid. Azië is met 60% van de wereldproductie op dit moment de belangrijkste speler. In Europa vindt 23% van de productie plaats. Polen staat daar op de eerste plaats met 16,5% van de totale productie. Gevolgd door het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Italië, Nederland, Spanje en Frankrijk. In Italië is de teelt van wortelen al een paar jaar stabiel met een areaal van 7.000 ha. De teelt vindt daar plaats in een aantal gebieden. In het noorden zijn dat Veneto en Emilia-Romagna. In het midden van Italië zijn Centraal-Abruzzo en Lazio de belangrijkste teeltgebieden en in het zuiden zijn dat Puglia, Sicilië en Sardinië. Deze gebieden zijn samen verantwoordelijk voor 80% van het Italiaanse aanbod en heel geschikt voor de teelt van wortelen vanwege de aanwezige zandgronden.
Italiaanse teelgebieden voor wortelen
Zaaiperioden
De periode waarin telers wortelen zaaien, verschilt per regio. In Veneto (de Chioggia-regio) en Emilia-Romagna (Ferrara-regio) varieert de zaaiperiode van november tot januari en van mei tot juli voor oogst in respectievelijk mei tot juni en oktober tot december (tot maart in Veneto). In Lazio, in de Fiumicino-regio, vindt het zaaien voornamelijk plaats van juli tot augustus om te kunnen oogsten van november tot januari en van april tot juni. Terwijl in de Latina-regio, ook in Lazio, waar ongeveer 300 hectare wortelen in kassen en in de volle grond worden geteeld als bospeen, de oogst plaatsvindt van oktober tot maart. De productie in dit gebied is vooral bestemd voor de export naar Noord-Europa. In Abruzzo is het belangrijkste teeltgebied de Piana del Fucino. Daar wordt gezaaid in maart en april voor de oogst van juni tot november en van februari tot maart. In dit gebied heeft de wortelteelt een lange traditie. De teelt wordt daar ondersteund door het IGP-keurmerk (Indication Géografique Protégée) "Carota dell Altopiano del Fucino". Dit keurmerk staat garant voor lokaal geteeld product van een hoge kwaliteit. In Puglia, Campobasso en Foggia wordt gezaaid in december en januari voor oogst in mei tot juli en gezaaid in juli en augustus voor oogst van november tot januari. Op Sicilië is de provincie Ragusa de meest populaire streek voor de teelt van wortelen. Daar wordt gezaaid van september tot begin november voor oogst van februari tot mei. Op Sardinië vindt het zaaien jaarrond plaats, maar met name in de herfst- en wintermaanden worden er veel wortelen gezaaid voor oogst van oktober tot juli.
Het nantes-type wordt in Italië vooral op de markt gebracht als bospeen of waspeen
Jaarrond aanvoer
Wortelen worden over heel Italië vervoerd. Distributie van noord naar zuid over afstanden van meer dan 1.000 km maakt het mogelijk om jaarrond wortelen te leveren. Zo voorkomt men een lange opslag van het verse product. Het gebruik bepaalt welke wortelen de Italianen telen. Het Nantes-type (oranje en gekleurd) komt het meeste voor en is in bijna alle gebieden te vinden. Deze wortelen worden vooral op de markt gebracht voor de verse markt als bospeen of waspeen. De Berlikumer- en Flakkee-types (oranje en paars) worden vooral in Centraal Italië (Abruzzo en Lazio) geteeld en zijn met name bestemd voor de industrie om sap, wortelmeel en diepvrieswortelen te produceren. Het Imperator-type, dat vooral in Centraal- en Noord Italië op de zandgronden wordt geteeld, is met name bestemd voor de 'ready-to-eat' snacks.
Biologisch groeit
Tegenwoordig is er een groeiende belangstelling voor gekleurde wortelen (paars, geel en wit). Met name in de biologische markt zijn deze types populair. Biologische wortelen zijn in de eerste plaats bestemd voor de verse markt als bospeen en de markt voor deze wortelen groeit elk jaar. Op dit moment is het areaal biologische wortelteelt in Italië 650 ha. De totale productie is 2.600 ton en de aanvoer vindt jaarrond plaats. De voornaamste exportlanden voor biologische wortelen zijn Duitsland, Engeland, Benelux en de overige Noord-Europese landen. De belangrijkste spelers in de biologische markt zijn gevestigd in Sicilië. De vroege wortelen uit deze regio worden zeer gewaardeerd op de Europese markt.
Nieuwe toepassingen
Een andere belangrijke trend in de markt is de 'ready-to-eat' snack van oranje of een mix van diverse, gekleurde wortelen. Dit product neemt een steeds grotere plek in de supermarkt in. Daarnaast is vers sap van oranje of paarse wortelen, dat als 'super food' wordt verkocht vanwege de vitamine- en anti-oxidantinhoud, steeds meer populair. Verschillende wortelverwerkende bedrijven in Italië, gevestigd in de belangrijkste teeltgebieden, zijn al meer dan vijftig jaar actief. Deze bedrijven hebben recent voorgesteld om een catalogus op te stellen voor wortelen met daarin een overzicht van alle toepassingsmogelijkheden voor wortelen, zoals sap, gedroogde poeders, wortelmeel en gesneden wortelen voor diepvries.
Een van de eerste wortelverwerkende bedrijven is Colle d'oro, gevestigd in Ragusa, Sicilië. Dit bedrijf levert voor de verse markt, zowel traditioneel als biologisch geteelde wortelen die het IGP-keurmerk "Carota novella di Ispica" voeren. Zij zijn gevestigd in een gebied met een lange geschiedenis in wortelen. De vroegheid van de productie en de hoge kwaliteit in kleur, smaak en zoetheid maken dat deze wortelen goed gewaardeerd worden in de markt.
Bron: Bejo Wortelmagazine
Voor meer informatie:
Bejo Zaden
Trambaan 1
1749 CZ Warmenhuizen
T 0226 - 39 61 62
F 0226 - 39 35 04
www.bejo.nl
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2020-04-29 Groothandel Gebrs van Aarle krijgt Nederlandse primeur Tasty Tom Mini
- 2020-04-10 Spaanse paprikaproductie blijft groeien
- 2020-03-13 Schouten maakt zich sterk om cosmetische eisen aan groenten en fruit te laten vallen
- 2020-01-09 Nederlandse exportomzet groenten en fruit stijgt naar €11,9 miljard
- 2018-09-24 Elektrolysewatersysteem om planten gezond te maken en ziekten te voorkomen
- 2018-09-17 Partnerschap bedrijven en universiteit helpt Mexicaanse glastuinbouw
- 2018-09-17 Waterkoeling en waterdichtheid in LED-armaturen
- 2018-09-17 "Verticale teeltproductie: gemakkelijk in constructie en transport "
- 2018-09-14 "Diffuus glas is de investering zeker waard"
- 2018-09-14 Voortzetting kennisontwikkeling LED belichting in tomaat
- 2018-09-14 Steppend door de kas
- 2018-09-14 "Waterzuivering onmisbaar bij oplopend natriumgehalte"
- 2018-09-13 Voorkomen emissie tijdens teeltwisseling substraatteelt
- 2018-09-13 Toelating klaarmaken voor publicatie in ECHA-biocidendatabank
- 2018-09-13 "Werknemers huisvesten in de buurt, dát is belangrijk"
- 2018-09-13 Nauwelijks Poolse champignons te verkrijgen
- 2018-09-13 Gebruiksvoorschriften aangepast aan EU-verbod buitengebruik neonicotinoïden
- 2018-09-13 Hoe zilver-gestabiliseerde waterstofperoxide micro-organismen bestrijdt
- 2018-09-12 "Na dramatische tomatenmarkt deze zomer is deze prijsstijging ook ongezond"
- 2018-09-12 Tomaten in nieuwbouw weer verzekerd van genoeg licht