Uit het Bejo Wortelmagazine

Jaarrond wortelen voor heel Europa uit Italië

In Italië worden van het noorden tot het zuiden wortelen geteeld. De biologische teelt neemt gestaag toe, net als de teelt van gekleurde types. De industrie is geïnteresseerd in nieuwe toepassingen, zoals wortelsap als superfood en wortelmeel. Italiaanse wortelen voor de verse markt vinden hun weg in heel Europa.

De teelt van wortelen is wereldwijd verspreid. Azië is met 60% van de wereldproductie op dit moment de belangrijkste speler. In Europa vindt 23% van de productie plaats. Polen staat daar op de eerste plaats met 16,5% van de totale productie. Gevolgd door het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Italië, Nederland, Spanje en Frankrijk. In Italië is de teelt van wortelen al een paar jaar stabiel met een areaal van 7.000 ha. De teelt vindt daar plaats in een aantal gebieden. In het noorden zijn dat Veneto en Emilia-Romagna. In het midden van Italië zijn Centraal-Abruzzo en Lazio de belangrijkste teeltgebieden en in het zuiden zijn dat Puglia, Sicilië en Sardinië. Deze gebieden zijn samen verantwoordelijk voor 80% van het Italiaanse aanbod en heel geschikt voor de teelt van wortelen vanwege de aanwezige zandgronden.


Italiaanse teelgebieden voor wortelen

Zaaiperioden
De periode waarin telers wortelen zaaien, verschilt per regio. In Veneto (de Chioggia-regio) en Emilia-Romagna (Ferrara-regio) varieert de zaaiperiode van november tot januari en van mei tot juli voor oogst in respectievelijk mei tot juni en oktober tot december (tot maart in Veneto). In Lazio, in de Fiumicino-regio, vindt het zaaien voornamelijk plaats van juli tot augustus om te kunnen oogsten van november tot januari en van april tot juni. Terwijl in de Latina-regio, ook in Lazio, waar ongeveer 300 hectare wortelen in kassen en in de volle grond worden geteeld als bospeen, de oogst plaatsvindt van oktober tot maart. De productie in dit gebied is vooral bestemd voor de export naar Noord-Europa. In Abruzzo is het belangrijkste teeltgebied de Piana del Fucino. Daar wordt gezaaid in maart en april voor de oogst van juni tot november en van februari tot maart. In dit gebied heeft de wortelteelt een lange traditie. De teelt wordt daar ondersteund door het IGP-keurmerk (Indication Géografique Protégée) "Carota dell Altopiano del Fucino". Dit keurmerk staat garant voor lokaal geteeld product van een hoge kwaliteit. In Puglia, Campobasso en Foggia wordt gezaaid in december en januari voor oogst in mei tot juli en gezaaid in juli en augustus voor oogst van november tot januari. Op Sicilië is de provincie Ragusa de meest populaire streek voor de teelt van wortelen. Daar wordt gezaaid van september tot begin november voor oogst van februari tot mei. Op Sardinië vindt het zaaien jaarrond plaats, maar met name in de herfst- en wintermaanden worden er veel wortelen gezaaid voor oogst van oktober tot juli.


Het nantes-type wordt in Italië vooral op de markt gebracht als bospeen of waspeen

Jaarrond aanvoer
Wortelen worden over heel Italië vervoerd. Distributie van noord naar zuid over afstanden van meer dan 1.000 km maakt het mogelijk om jaarrond wortelen te leveren. Zo voorkomt men een lange opslag van het verse product. Het gebruik bepaalt welke wortelen de Italianen telen. Het Nantes-type (oranje en gekleurd) komt het meeste voor en is in bijna alle gebieden te vinden. Deze wortelen worden vooral op de markt gebracht voor de verse markt als bospeen of waspeen. De Berlikumer- en Flakkee-types (oranje en paars) worden vooral in Centraal Italië (Abruzzo en Lazio) geteeld en zijn met name bestemd voor de industrie om sap, wortelmeel en diepvrieswortelen te produceren. Het Imperator-type, dat vooral in Centraal- en Noord Italië op de zandgronden wordt geteeld, is met name bestemd voor de 'ready-to-eat' snacks.

Biologisch groeit
Tegenwoordig is er een groeiende belangstelling voor gekleurde wortelen (paars, geel en wit). Met name in de biologische markt zijn deze types populair. Biologische wortelen zijn in de eerste plaats bestemd voor de verse markt als bospeen en de markt voor deze wortelen groeit elk jaar. Op dit moment is het areaal biologische wortelteelt in Italië 650 ha. De totale productie is 2.600 ton en de aanvoer vindt jaarrond plaats. De voornaamste exportlanden voor biologische wortelen zijn Duitsland, Engeland, Benelux en de overige Noord-Europese landen. De belangrijkste spelers in de biologische markt zijn gevestigd in Sicilië. De vroege wortelen uit deze regio worden zeer gewaardeerd op de Europese markt.

Nieuwe toepassingen
Een andere belangrijke trend in de markt is de 'ready-to-eat' snack van oranje of een mix van diverse, gekleurde wortelen. Dit product neemt een steeds grotere plek in de supermarkt in. Daarnaast is vers sap van oranje of paarse wortelen, dat als 'super food' wordt verkocht vanwege de vitamine- en anti-oxidantinhoud, steeds meer populair. Verschillende wortelverwerkende bedrijven in Italië, gevestigd in de belangrijkste teeltgebieden, zijn al meer dan vijftig jaar actief. Deze bedrijven hebben recent voorgesteld om een catalogus op te stellen voor wortelen met daarin een overzicht van alle toepassingsmogelijkheden voor wortelen, zoals sap, gedroogde poeders, wortelmeel en gesneden wortelen voor diepvries.
Een van de eerste wortelverwerkende bedrijven is Colle d'oro, gevestigd in Ragusa, Sicilië. Dit bedrijf levert voor de verse markt, zowel traditioneel als biologisch geteelde wortelen die het IGP-keurmerk "Carota novella di Ispica" voeren. Zij zijn gevestigd in een gebied met een lange geschiedenis in wortelen. De vroegheid van de productie en de hoge kwaliteit in kleur, smaak en zoetheid maken dat deze wortelen goed gewaardeerd worden in de markt.

Bron: Bejo Wortelmagazine

Voor meer informatie:
Bejo Zaden
Trambaan 1
1749 CZ Warmenhuizen
T 0226 - 39 61 62
F 0226 - 39 35 04
www.bejo.nl







Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.