Nieuw Nederlands Tuinbouwproject in Rwanda

Sinds eind 2016 behoort Rwanda tot één van de transitielanden waarmee Nederland naast een ontwikkelingsrelatie ook een "Trade & Invest" relatie wil opbouwen. Het nieuwe voedselzekerheidsprogramma van de Nederlandse ambassade is dan ook gericht op zowel ontwikkelingshulp, als handel en investeringen.

Eind november heeft de Nederlandse ambassade een contract getekend voor een tuinbouw-project genaamd HortInvest. Het consortium bestaat uit SNV (lead), Agriterra, IDH, CDI-Wageningen en Holland Greentech (privaat tuinbouwbedrijf in Rwanda, vertegenwoordigd 7 NL tuinbouwbedrijven en het Israëlische Rivulis)Impact vergroten
Het project loopt van 2017 – 2021 en wordt geïmplementeerd in 6 districten in het Noordwesten van Rwanda. In ditzelfde gebied heeft de Nederlandse ambassade ook een Landschapsontwikkeling en Integrated Water Management project. Dit project gaat onder andere over de aanleg van terrassen, wateropvang en bebossing (agroforestry). Door de twee programma's te combineren in hetzelfde gebied wil de Nederlandse ambassade de impact en efficiëntie van de programma's vergroten. Het gebied kent vele geografische uitdagingen, zoals steile tot zeer steile hellingen, erosie, soms zeer hevige regenval etc. Tegelijkertijd is het ook het gebied in Rwanda waar nog de meeste armoede en stunting onder kinderen voorkomt (37%).

HortInvest is een marktgestuurd programma voor de hele waardeketen, dat bestaat uit 4 componenten:
  • Gericht op groente- en fruit productie voor lokale en regionale markten (SNV & Agriterra)
  • Voedselzekerheid en verbetering van groenten en fruit consumptie van boerenfamilies (SNV)
  • Ontwikkeling van bestaande SME's en grotere bedrijven/coöperaties die al exporteren of die bijna gereed zijn voor export en verbinding met de Europese markt (IDH & Agriterra)
  • Ontwikkeling van het ondernemersklimaat in tuinbouw (CDI Wageningen). Dit laatste component zal zich onder andere richten op de ontwikkeling van een systeem voor geïntegreerd pest management.
Het programma richt zich op de training van ondernemers en ontwikkeling van business cases en kan succesvolle business cases verbinden aan een investeringsfonds van €5M (€2M voor component 1 en €3M voor component 3).

bron: Agroberichten Buitenland

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.