Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Special jaaroverzicht augustus 2017

Agrarische cijfers, zomerse weersextremen en terugblikken op Russische boycot en EHEC

In augustus 2017 teistert een hittegolf AGF-teelten Zuid- en Oost-Europa. Bepaalde oogsten zijn weken vervroegd. Vooral Italië leed onder het extreme weer. Zij hadden in juni ook al last van droogte, daarbovenop kwam nog het noodweer in juli en augustus waar enorme hagelstenen de oogst beschadigden. Aan de andere kant van de aardbol ook weersextremen. In Zuid-Azië dreigt de voedselvoorziening in gevaar te komen door overstromingen. In de VS legt orkaan Harvey de AGF-handel plat in Texas maar de orkaan lijkt de AGF-teelten te hebben gespaard. Mensen in Houston krijgen veel hulp aangeboden, Ready Pac Foods doneert een vrachtwagen met 24.000 Chicken Caesar Bistro Bowl-salades naar gebieden in Texas.



Cijfers
Veel agrarische cijfers komen deze maand beschikbaar. Agrarische ondernemers in Nederland boeren goed blijkt uit cijfers van het CBS. Het aantal faillissementen in de sector daalt al sinds 2013 en bevindt zich in 2017 op een historisch laag niveau, bovendien neemt het aantal bedrijven sinds 2013 weer toe.

Minder aardbeientelers, ui meest geteeld
Cijfers van de landbouwtelling 2017 geven aan dat een duidelijke verschuiving heeft plaatsgevonden onder aardbeientelers. Het aantal telers nam tussen 2006 en 2017 met bijna de helft af en het teeltareaal aardbeien ligt ongeveer 5 procent lager dan in 2006. De aardbeienproductie in totaal steeg, er worden steeds meer aardbeien onder glas geteeld. 
Teelt van vollegrondgroenten neemt steeds meer land- en tuinbouwgrond in beslag. Op 1 april 2017 werd op bijna 87 duizend hectare groenten geteeld, 13 procent meer dan in 2006. Vergeleken met het jaar 2000 is er zelfs sprake van een groei van 27 procent. Van alle groenten steeg het areaal komkommerachtigen, zoals courgettes en pompoenen, relatief het hardst. Ui is meest geteelde groente. Daarom was het goed nieuws dat de Europese Commissie de toelating gezuiverde variant van kiemremmer MH voor 10 jaar verlengde. "Een slachting onder uienbedrijven is afgewend", zei uienvoorman Gijsbrecht Gunter. 
Het Nederlandse glastuinbouwareaal daalde naar 8.960 hectare en bereikte daarmee het dieptepunt van de 21e eeuw. De daling is volledig te wijten aan de Nederlandse sierteelt. Het areaal vruchtgroenten onder glas nadert namelijk het record-niveau van 2010/2011.




Bron: CBS


Wanneer gekeken wordt naar de verkoop van AGF blijkt dat de prijs in de laatste tien jaar meer dan verdubbeld is. De oorzaak hiervan ligt volgens het CBS aan slechte oogsten die te wijten zijn aan slecht weer.

Buitenslandse agri-cijfers
De biologische landbouw in Duitsland breekt alle records bleek uit cijfers van het BMEL (het Duitse ministerie van Landbouw en Voeding). In 2016 zien zij een stijging van 14,9 procent ten opzichte van het voorgaande jaar (2015: 1.088.828 hectare). In 2016 produceerden 27.132 bedrijven biologisch, dat waren er 9,6 procent meer dan in 2015 (24.736).
De Braziliaanse fruitexport is in de eerste helft van 2017 9,9% gestegen, vergeleken met dezelfde periode in 2016. De fruitexport leverde $353 miljoen (€299 miljoen) op in de eerste zes maanden van dit jaar (€379 miljoen in 2016). De export zal de tweede helft van het jaar deze stijgende trend volgen.
Turkije exporteerde in 2016 80.000 ton kersen. De Russische en Franse boycot raakte de export niet. Dit jaar valt de export tegen. In de eerste zes maanden daalde deze met 25% ten opzichte van het voorgaande jaar door slechte weersomstandigheden. Het weer had ook invloed op de export van perziken en nectarines.
Bulgaarse jaarcijfers laten zien dat het land meer groenten en minder fruit importeert.

Populaire Paraguayo's 
Geen Nederlandse teelt maar wel goede handel zijn de paraguayo's. Die zijn in de laatste drie haar heel populair geworden. Nederlandse supermarkten verkochten voor een kleine 10 miljoen euro aan wilde perziken, een groei van ruim 25 procent vergeleken met een jaar eerder en bijna 60 procent meer dan ze aan gewone perziken verkopen, berekende IRI. Duitsland is dan een van de belangrijkste afnemers van Spaanse kaki's. De Duitse import van kaki's bedroeg in 2012 nog 17.609 ton en groeide in 2016 naar 41.246.

Havennieuws
Port of Antwerpen gaat een langetermijnengagement aan met de Braziliaanse markt. Via haar dochteronderneming Port of Antwerp International (PAI) investeert de haven van Antwerpen 10 miljoen dollar in Porto do Açu, een havencomplex in privéhanden in São João da Barra in het noorden van de staat Rio de Janeiro, Brazilië.
Group A. De Witte zorgde voor een een primeur op het gebied van logistiek. Vanwege het fileprobleem rond Antwerpen en Brussel gingen zij zijn op zoek naar alternatieve vervoersmiddelen. Voor het eerst werden verse AGF-producten door middel van een gekoeld binnenvaartschip getransporteerd van de haven van Antwerpen naar die van Brussel. 
Nederlandse transporteurs ondervinden in België naast de filedruk steeds meer problemen met tolheffing. En ondernemersorganisatie TLN dringt aan op actie.
De provincie Flevoland bouwt aan Flevokust Haven, een binnenhaven in Lelystad en organiseerde een open dag.

Personalia
Tom van Herwaarden gaat van de bananen naar de berries en het eerste niet-familielid aan het hoofd van Special Fruit. Samen met Patrick Maes – broer van oprichter François Maes en al 28 jaar aan het hoofd van het bedrijf – wordt Tom co-CEO van Special Fruit.



Henk van der Veen, oud-voorzitter van de BBG (Bond van Binnenlandse Groothandelaren) en het Bedrijfschap Groothandel Groenten en Fruit overleed 12 augustus 2017 op 89 jarige leeftijd. Hij zette zich in voor de belangenbehartiging voor alle geledingen in de sector groothandel groenten en fruit. Ouderen onder ons zullen zich zijn bindende kracht en zijn integere stijl van leidinggeven ongetwijfeld herinneren.

Jan Droogendijk bracht bijna heel zijn arbeidsleven in de AGF door. Hoewel met pensioen bracht hij de sector heugelijk nieuws over zijn 50-jarig huwelijk met Willy Kraaijeveld, ze mochten 5 kinderen en 10 kleinkinderen krijgen. Pas getrouwd is Herbert Sas van het gelijknamige fruitteelt, handels- en transportbedrijf.
Karin Huysman van Vitaal Europe werd vijftig. "Je zou het niet zeggen maar ze is echt Sarah", vertellen haar collega's die Karin met alle liefde schijnt te verzorgen, bovendien is ze een rots in de branding.

Bedrijfsnieuws
Fossa Eugenia trekt in gebouw 3815 op Fresh Park Venlo. En Van Oers United kondigt aan uit te breiden in Dinterloord. Het nieuwe pand heeft 13.700 meter productieruimte en zal medio het derde kwartaal van 2018 in gebruik genomen worden. De hoofdvestiging blijft gevestigd op het groenten- en fruit handelscentrum in Ridderkerk. 
Ook kwam het nieuws naar buiten dat Aardappelhandel De Rop uit Sint-Amands is overgenomen door Pomuni. 
IPHandlers gaat uitbreiden in koelcapaciteit. "Op dit moment hebben wij 7.000m² aan koelruimtes met verschillende temperaturen. Door de uitbreidingen bij deze koelingen komt daar een paar duizend vierkante meters bij tot een totaal van 10.000m²", zegt René Baan, accountmanager AGF bij IPHandlers. 


Willy den Haese bij zijn vrachtwagen.

R. & W. den Haese is volop bezig met het uitbreiden van zijn bedrijf dat zich richt op de fritesaardappelen. "Op dit moment kunnen wij 3000 ton aardappelen opslaan. Door de bouw van de nieuwe loods komt daar nog eens 1000 ton aan opslagcapaciteit bij", zegt de groothandelaar. 
Michel van den Berg van Best AGF heeft zijn overbuurman, fruitgroothandel Joh. Verweij uit Den Haag overgenomen. Verweij draait al lange tijd mee in de fruitwereld, sinds 1916. Best AGF gaat de activiteiten meer leven inblazen.
In Australië is het Fruit Salad Tree gelukt om 6 verschillende fruitsoorten aan 1 boom te laten groeien.
Een van de beste groentemannen in Nederland opende zijn vernieuwde winkel. "Alsof je in een andere wereld terechtkomt", is de indruk van een van de gasten van Landwaart Culinair.
In Italië sloten de twee grootste telerscoöperaties uit de regio Trento een historisch contract. De twee partijen gaan een gezamenlijke organisatie opzetten voor het vermarkten van hun producten. 

Rusland
Een uitgebreide terugblik op drie jaar economische oorlog met Rusland laat zien dat de solidariteit tussen consument en teler maar kortstondig was. Tot op heden heeft de boycot nog niets bereikt en wordt telkens verlengd, tot eind 2018 blijft de boycot officieel van kracht. 


De gevolgen van de vorst lijken mee te vallen, althans voor de Belgische perenoogst. "Belgische perenoogst is een mirakel", vindt fruitteler en handelaar Kris Wouters. "Er zijn wat meer kleinere kalibers dan een normaal seizoen en ook een groter volume klasse II, maar het is een stuk positiever dan de verwachtingen die we direct na de vorst hadden.

Half augustus organiseerde Proeftuin Randwijk een open dag en werden sponsoren uitgenodigd voor een netwerkactiviteit, waarvan natuurlijk een fotoreportage beschikbaar is.


Eind augustus kwam uientelend, verwerkend en adviserend Nederland naar Colijnsplaat voor de 16e editie van de Landelijke Uiendag, georganiseerd door het UIKC. Ze staan weer op de foto.

EHEC en fipronil
Het staat gegrift in het geheugen van een ieder die ook maar iets met de tuinbouw te maken heeft: het moment dat komkommers de schuld kregen van de EHEC-crisis. De Duitse gezondheidsinspectie waarschuwde voor het product van twee Spaanse handelsbedrijven. Onterecht, bleek later, maar het leed was al geschied. Een slepende rechtszaak over de geleden schade kwam in augustus 2017 ten einde. Hamburg moet dokken maar de hoeveelheid geld die de Spaanse AGF-bedrijven krijgen, is niet bekend gemaakt. Volgens Duitse bronnen zou het gaan om een bedrag met zes cijfers. 


Hoewel de rechtszaak is afgerond, is de EHEC-schrik nog lang niet voorbij. De fipronil affaire bij eieren rakelt herinneringen op.

Augustus 2017 sluit met tragisch nieuws uit Val Venosta waar eco-terroristen al vier maal toesloegen met gewasbeschermingsmiddelen en daarmee boomgaarden vernielen.