Koen Verhagen, Slowd

"Adsorberende korrels vertragen rijpingsproces groenten en fruit"

Tholen - Verse groenten, fruit en kruiden produceren het natuurlijke gas etheen om te rijpen. Vooral bananen en avocado's scheiden veel etheen uit, wat het rijpingsproces van andere groenten- en fruitsoorten kan versnellen. Slowd ontwikkelde daarom een consumentenproduct met adsorberende korrels om op die manier het groenten en fruit langer vers te houden.


De adsorberende korrels van Slowd.

Rijpingsproces vertragen
De kleine zakjes neutraliseren en adsorberen volgens eigenaar Koen Verhagen het etheen, waardoor groenten en fruit 2-2,5 keer langer vers blijft. Adsorberen is echter niet hetzelfde als absorberen, zo benadrukt hij. Bij absorptie wordt een (vloei)stof opgenomen door een stof, zoals een spons, terwijl bij adsorptie sprake is van hechting aan een andere stof. "De zakjes van 8x6 centimeter kunnen zowel in de koelkast als in de fruitschaal gelegd worden", geeft de eigenaar van Slowd aan. "De korrels in de zakjes zijn 30 dagen werkzaam en zorgt ervoor dat het rijpingsproces wordt vertraagd. Het ene product scheidt meer etheen af dan anderen, terwijl sla en kruiden daar heel gevoelig voor zijn. Laatst had ik een bakje koriander, dat ik eerder voor de helft had gebruikt, maar dat volgens de verpakking negen dagen over de datum was. Doordat ik Slowd gebruikt had, was het nog prima te eten. Consumenten betalen voor een bakje verse kruiden in de supermarkt vaak veel geld, zo'n 1,50 euro tot 2 euro. Terwijl er meestal voor gerechten maar een half bakje nodig is. Dankzij het zakje met de adsorberende korrels gaat kruiden langer mee."

Oorsprong in Nieuw-Zeeland
Koen geeft aan dat de oorsprong van het product dat zij verkopen ligt in Nieuw-Zeeland. In het land op het zuidelijk halfrond, worden de adsorberende korrels echter gebruikt op grote schaal. "In Nieuw-Zeeland worden de korrels gebruikt bij het transport en opslag van groenten en fruit", geeft hij aan. "Op die manier wordt de houdbaarheid van de producten verlengd. Samen met twee mensen uit Nieuw-Zeeland en een partner in Nederland, hebben wij door dat idee het bedrijf Slowd opgezet. Twee mensen werken dus in Nieuw-Zeeland en samen met mijn partner werk ik in Nederland. Ons wekelijkse werkoverleg vindt plaats via Skype. Eén partner uit Nieuw-Zeeland heb ik zelfs nog nooit gezien, behalve op het beeldscherm dan. Dat is hoe tegenwoordig bedrijven gerund kunnen worden."
 
Sociale aspect
Een reden dat het bedrijf opgezet is, is volgens Koen om voedselverspilling terug te dringen. "Ieder jaar gooit men in Nederland voor 5 miljard euro aan voedsel weg", zo gaat hij verder. "Daar wilden wij wat aan doen op een duurzame manier, maar ook aan het sociale aspect denken wij. Zo worden de producten gemaakt op een sociale werkplaats en steunen wij de Voedselbank. Aan de ene kant hoef je door Slowd minder weg te gooien en bespaar je geld, aan de andere kant steun je mensen die geen eten kunnen weggooien, omdat ze er te weinig van hebben."
 
Kerstpakketten
Momenteel zijn de zakjes alleen nog te koop op de website van Slowd, al breidt het netwerk van het bedrijf zich langzamerhand uit. "Wij zijn in gesprek met groothandelaren en andere partijen", vertelt Koen. "Ook worden er 1500 zakjes in duurzame kerstpakketten gestopt, zodat mensen ze kunnen proberen. Voor 2,49 euro zijn de zakjes al te koop, om op die manier voedselverspilling te verminderen, al gaat het natuurlijk ook om de mentaliteit van de mensen. Want sommige mensen gooien veel eten weg, terwijl anderen dat amper doen."
 
Voor meer informatie:
Slowd
Postbus 370
4560 AJ Hulst (Nederland)

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.