special jaaroverzicht juni

Activiteiten in juni: racen en sturen

In juni waren er leuke en minder leuke nieuwsfeiten te melden in de AGF-wereld. Zo stond de importstop met Rusland weer in juni centraal. Zo besloot de EU om de sancties tegen Rusland met een half jaar te verlengen. Dit vanwege de Russische betrokkenheid bij het conflict in Oost-Oekraïne en de annexatie van de Krim. Rusland reageerde daar vervolgens op, door hun boycot op de import met groenten en fruit met de Europese Unie te verlengen tot eind 2018. Maar er is meer nieuws. Nieuwe tomaten, nieuwe kassen en andere noviteiten uit juni!


Daarnaast werden er in juni voor het eerst Franse bloemkolen geveild op de klok van de REO Veiling. De veiling geeft aan ook in de toekomst steeds meer in te willen zetten op Franse producten. Begin juni nam Groentefabrikant HAK groentensnijderij Peter van Halder Grootverbruik BV uit Den Bosch over. Daarmee stapt HAK in de koelverse producten. Beide bedrijven blijven in de huidige vorm bestaan. Met de overname kan HAK zich op het koelverse segment storten. Peter van Halder krijgt er via HAK afzetmogelijkheden naar de retail bij. 
Ook was er begin juni de beursdag van de London Produce Show, waar veel Belgen en Nederlanders aanwezig waren. De London Produce Show werd voor de vierde maal gehouden. 
Feesten, uitbreidingen en andere bijzonder momenten
Juni was ook de maand van Daily Fresh Radish, die zijn 25-jarige bestaan vierde. Er werd daarom flink uitgepakt in de kwekerij in Naaldwijk. Met foodtrucks, muziek en 300 aanwezigen, werd het jubileum in het midden in de kas van de kwekerij gevierd. Joop Bonnet van AC Loogman kondigde halverwege juni aan dat hij binnenkort van het bedrijf afscheid neemt, omdat hij met pensioen gaat. Dit was het laatste seizoen dat hij de im- en export van aardappelen voor de firma behartigde. Joop is ruim 49 jaar voor de AC Loogman werkzaam geweest. Rond dezelfde tijd was het ook feest voor Willem Dijk. Hij mocht 18 juni in totaal 65 kaarsjes uitblazen. 
De grondlegger van groothandel Willem Dijk AGF BV vierde zijn verjaardag in alle rust in het zonnige Spanje. (Joop Bonnet van AC Loogman)

Juni was ook een feestelijke maand voor Marleen Vaesen van Greenyard. De CEO van het bedrijf won namelijk de Vlerick Award 2017. Mensen konden zowel online als tijdens het evenement stemmen. Bijna 300 alumni, voormalige winnaars, genomineerden en VIP's waren aanwezig bij de uitreiking van de 17e editie van Vlerick Award. Vlerick Alumni VZW is de officiële alumnivereniging van Vlerick Business School. De organisatie vertegenwoordigt meer dan 20.000 alumni in 100 landen wereldwijd. Deze zijn quasi zonder uitzondering actief op management- en directieniveau binnen internationale en nationale bedrijven en organisaties. Ook groot nieuws voor Hein Deprez. Hij maakte in juni bekend het glastuinbouwbedrijf A.C. Hartman over te nemen met de The Fruit Farm. Deprez is van plan het bedrijf de komende jaren van 72 naar 110 hectare uitbreiden en te voorzien van aardwarmte. Willem Hartman is als directeur opgevolgd door Rob Bal.Eind juni maakte het koningspaar bij Fresh-Care Convenience kennis met City Farming in de Polder. Donderdag 29 juni brachten Koningin Willem-Alexander en Koningin Maxima een werkbezoek aan de high care groenteverwerkingsfabriek in Flevoland. De uitleg over de proef met de vertical farm - bestaande klimaatkamers waarin onder LED-verlichting op negen lagen sla wordt geteeld - kreeg zelfs het enthousiaste Koninklijk paar even stil.
Daarnaast start de Roosendaalse Plus met het bemisten van groenten en fruit, om ervoor te zorgen dat de stress bij de verse producten afneemt. Ook al is een aardbei vanuit Spanje drie dagen op transport geweest, je kunt ze volgens de Plus in Roosendaal dankzij een mist-systeem toch vers kopen, zo beweert de supermarkt. En het beste groentenrestaurant? Dat staat in Den Bosch. In juni kreeg de chef van Restaurant Pollevie deze award uitgereikt door Frank Fol. Naast de bijbehorende award stijgt het restaurant ook in de ranking naar 5 radijzen (de groenten tegenhanger van de Michelinster). Slecht nieuws
Maar er was ook minder goed nieuws te melden in juni. Na een kort ziekbed is Kees de Wit donderdag 15 juni op 74-jarige leeftijd overleden. Kees begon zijn carrière in de AGF-handel bij Van Dijk Delft en bouwde deze onderneming uit tot een groot succes. Na verkoop van dit bedrijf aan The Greenery heeft Kees zich nog jaren ingezet voor deze organisatie.

Daarnaast werd bekend dat het aantal groentenwinkels bijna 30 procent gedaald is in de afgelopen 10 jaar. Het aantal groentenwinkels daalde met bijna 30 procent, van 1.550 tot 1.090. Dat meldt het CBS op basis van een nieuwe analyse van bestaande cijfers over speciaalzaken in voedingsmiddelen.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven