Eerste tomaten uit nieuwe Experience Center geoogst

Tholen - De eerste oogst van het gloednieuwe De Ruiter Experience Center is een feit. Gisteren knipte Jan Kamper de eerste tomaten uit de belichte teelt. 18 oktober was de plantdatum voor de belichte tomaten.


Nico van Vliet, Franky van Looveren, Duco de Ruiter, Robert Prins, John van der Knaap, Paul Zantman en Jan Kamper


De goten zijn met oog voor detail geproduceerd

Smaak en grof
Het belichte deel van de kas wordt in tweeën gedeeld door het gangpad. Aan de ene kant staan de fijne smaaktomaten en aan de andere kant staan de tomaten uit het grove segment. In de belichte kas staan 269 verschillende variëteiten en een groot aantal onderstammen.

In elk deel van de kas zijn 600 veldjes uitgezet. Veel rassen staan er een paar keer. Hiermee wordt de databetrouwbaarheid vergroot. "Het aantal rassen is dus niet groter dan in de oude TEC maar de velden zijn groter en we herhalen meer, waardoor we betere en betrouwbaardere data kunnen verzamelen."

DRC564
Het fijne segment heeft als referentieras DRC564 en daar wordt teelttechnisch ook op gestuurd. Deze cherry-trostomaat vraagt om een grote watergift. Het referentieras in het grove segment is Merlice.
In het onbelichte deel worden de planten 19 december gezet. Alles staat klaar om de 4.800 m2 vol te zetten. De velden zijn al uitgelopen.Ontmoetingscentrum
Het werd een klein feestje, want De Ruiter heeft met dit nieuwe ontmoetingscentrum de nek ver uit gestoken. Het pand zal intensief gebruikt worden. De vergaderzalen en het atrium kunnen namelijk ook beschikbaar gesteld worden als vergaderlocatie, symposia en handelsmissie. In de kas zullen naast tomaten ook paprika en komkommers geteeld worden. De opstallen zijn zo gebouwd dat dat fytosanitair gezien mogelijk is.

Zantman en Brabander
Paul Zantman en Rob Brabander zullen hier telen is nauwe samenspraak met John van der Knaap. John begeleidt vanuit De Ruiter het centrum. Het is altijd even wennen aan een nieuwe kas. Paul is tevreden:"De technische aanloop was goed." Er wordt veel gebruik gemaakt van sensoren in de kas. Gegevens worden hiermee inzichtelijk gemaakt voor de klant. Hoe meer informatie , hoe beter de teelt geoptimaliseerd kan worden.

De eerste oogst werd aangeboden aan de wethouder van Economische Zaken van gemeente Lansingerland, dhr Abee en aan directeur EMEA van De Ruiter Seeds, Ibrahim el Menschawi.


Jan Kamper en Nico van Vliet
Franky van Looveren en Duco de Ruiter


John van der Knaap en Paul ZantmanJan Kamper en Duco de Ruiter
Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.