Ruimte voor uitbreiding industriegroenten in Flevoland

De Nederlandse verwerkende bedrijven van industriegroenten, zoals erwten en bonen, willen in 2018 meer Flevolands product verwerken. De afzetmarkt heeft die ruimte, stelt GreenAcker in Dronten.

Voor telers in Flevoland, die gewassen willen telen met een hoger rendement dan bijvoorbeeld wintertarwe, biedt dat mogelijkheden. "Zelfs een zeer goede opbrengst per hectare maakt de lage tarweprijs lang niet goed", aldus Olaf Bogers van GreenAcker, het bedrijf dat de contractering en teeltbegeleiding van industriegroenten verzorgt.Hoger rendement
Ook het teeltrendement van de winterpeen is de laatste tijd niet bijster goed. Telers gaan daarom op zoek naar alternatieven volgens Bogers. Bovendien willen ze een hoger aandeel gewassen telen dat een positief effect op de bodem heeft. Hij vervolgt: "De keuze voor de teelt van industriegroenten en dan in het bijzonder de vlinderbloemigen, past daarbij. Industriegroenten passen gewoon goed bij Flevolandse telers die meer variatie willen."

Lager risico
Een groot voordeel van de teelt van industriegroenten is dat de contractvoorwaarden helder en overzichtelijk zijn. Bovendien worden ze voorafgaand aan de teelt elk jaar besproken met de individuele teler. "Kenmerkend aan de contracten is dat een aanzienlijk deel van de teeltkosten voor rekening van de verwerkende industrie zijn. Dat betekent een lager risico en meer rendement voor de teler", aldus Bogers.Uitbreiding
Voor komend jaar ziet Bogers ruimte voor uitbreiding van het areaal bonen in Flevoland. Daarnaast is er volop ruimte voor uitbreiding van het areaal erwten met zo'n 100 hectare. Maar ook voor gewassen als koolraap en spinazie zijn er mogelijkheden.

Voor meer informatie:
GreenAcker BV
De Kromme Rijn 1
8253RG Dronten
T: 0321-38 27 34

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.