Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Ambitieus veredelingsproces vraagt om slimme automatisering"

Opgericht in 2010 door Alois en Sander van Vliet, is Axia Seeds anno 2017 uitgegroeid tot een volwassen veredelingsbedrijf. Volgens de laatste cijfers komt inmiddels 10% van de Nederlandse tomatenteelt voort uit de door Axia veredelde tomatenzaden. Het veredelen van groentenzaden is een precisiewerk waar niet alleen veel geduld voor nodig is, maar waar ook veel kwaliteitswinst valt te behalen door alles nauwlettend in de gaten te houden. Niet alleen hun eigen onderzoekslaboratorium, zaadtechnologie en nauwe samenwerking met telers als adviseurs dragen hierin bij, ook de automatisering is hier tegenwoordig onlosmakelijk mee verbonden. Roy Verbeek, verantwoordelijk voor de tomatenteelt van Axia Seeds op twee locaties, vertelt hoe de producten en vooral ook de service van HortiMax hierin voor hen het verschil maken.



Eenvoudige bediening door symbolische weergaven
Het belangrijkste stukje automatisering voor Axia is volgens Roy toch wel het beheren van het klimaat en het water. De besturing, die ze hiervoor gebruiken, is HortiMaX Synopta. Wanneer gevraagd wordt naar zijn ervaring met dit systeem, begint hij zichtbaar enthousiast over de gebruiksvriendelijkheid te vertellen. "De symbolische weergaven zorgen voor mij voor een zeer eenvoudige bediening van het systeem. Je kunt hiermee je eigen visuele overzichten maken. Wij hebben bijvoorbeeld 8 voorraadsilo's en 14 afdelingen, dus wij kunnen bijna elke afdeling een ander waterrecept geven. De complete installatie kunnen wij met het zelfgemaakte overzicht gemakkelijk in de gaten houden. Bijvoorbeeld, met welke dagvoorraadsilo is hij bezig? Wat is het zoutgehalte en wat is de pH-waarde, etc.? Zo hou je in één oogopslag de controle. Erg nuttig!"

Overzichten zijn zó makkelijk te maken
Alhoewel Roy de 'expert' is van de bediening van het klimaat en het water, loopt het naar zijn zeggen niet in de soep als hij een keer afwezig is. "De tabellen, schema's, grafieken en overzichten zijn zó makkelijk te maken. Je hebt het systeem daardoor snel onder de knie. Als iemand het een keer van mij moet overnemen, dan heeft hij met één druk op de knop volledig overzicht. Staan de lampen aan? Hoe warm is het? Hoeveel water is er gegeven? Dus eigenlijk de belangrijkste dingen kan hij dan direct inzien."

Betrokkenheid en snelle service, daar word ik heel blij van!
Mocht alles toch niet helemaal gaan zoals hij had gehoopt, een storing of gewoon een vraag, dan kan Roy naar zijn zeggen altijd vertrouwen op de snelle hulp van HortiMaX. "Als ik HortiMaX bel, heb ik binnen drie minuten een kundig persoon aan de lijn. Dat is bij een andere leverancier, helaas, weleens anders geweest. Ze kunnen ook inbellen om met mij mee te kijken. Drie weken geleden stond er bijvoorbeeld iets bij de buffer niet goed ingesteld, waardoor de ketel op verkeerde momenten stond te draaien. Toen belde ik HortiMax en hebben wij samen de juiste instellingen vastgesteld. Die avond heb ik ze zelfs nog zien inbellen om te controleren of alles nog goed ging. Ze houden het dan continu in de gaten. Dat is natuurlijk erg fijn. Die betrokkenheid en de snelle service, daar word ik heel blij van!"

In januari komt Synopta 5 uit en daar kijkt Roy nu al naar uit. "Daar schijn je nog makkelijker en nog meer overzichten mee te kunnen maken. Wanneer deze versie in januari wordt vrijgegeven, krijgen wij hem ook meteen. Ik ben erg benieuwd."

Indrukwekkend resultaat na hard werken
Wat uiteindelijk het resultaat is van al het harde werken en wat Axia Seeds gerealiseerd heeft in de afgelopen zeven jaar, is te zien in de demokas in Naaldwijk. In deze 'winkel' voor tomatentelers wordt een indrukwekkend aanbod van momenteel 28 tomatenrassen voor de glastuinbouw tentoongesteld. Telers kunnen hier een goed beeld krijgen van de eigenschappen van diverse soorten tomaten in het grove, middel en pruimtomatensegment en hierdoor weloverwogen een beslissing nemen. Een mooi schouwspel dat in ieder geval niets aan de verbeelding overlaat.



Continu grenzen verleggen voor kwaliteitsverbetering
Om competitief te blijven, is Axia continu bezig met het verleggen van grenzen. Alleen zo is het mogelijk om de kwaliteit van de tomaten optimaal te verbeteren. De focus ligt hierbij op smaak, gezonde inhoudsstoffen en een aantrekkelijke omzetrealisatie voor tomatentelers. Ter ondersteuning probeert Axia daarom ook op automatiseringsvlak innovatief te blijven. Binnenkort staat om die reden de uitrol van de iWorker app op de planning, wat een aanvulling is op HortiMaX Productive welke gericht is op arbeid- en productregistratie. Axia zal deze app gaan inzetten om een nóg betere gewasbescherming te realiseren. Medewerkers kunnen het zo direct via de app registreren als (en waar) ze iets in de teelt constateren of als ze een specifieke handeling hebben verricht. Realtime en precieze informatie waar dan ook snel op geanticipeerd kan worden.

Samen sterk voor innovatie
Automatisering en de glastuinbouw zijn tegenwoordig onafscheidelijk met elkaar verbonden. Met reden, want met het duidelijk inzichtelijk krijgen van grote hoeveelheden data en het hiermee aansturen van processen, valt veel winst te behalen. Ook als veredelingsbedrijf, want dat bewijst Axia. Axia Seeds en HortiMax hebben elkaar hierin duidelijk gevonden en lijken een goede match te zijn. Samen sterk voor innovatie is hierbij het motto, iets wat beide bedrijven met elkaar zeker zullen blijven nastreven!

Voor meer informatie:
HortiMax
T: +31(0)15 3620300
F: +31(0)15 3693038
office@hortimax.com
www.hortimax.com
Publicatiedatum: