Turkse glastuinder gebruikt warmwaterbron voor tomatenteelt

Agrobay in de provincie Izmir is de grootste tomatenexporteur van Turkije. Het teelt momenteel 15.000 ton tomaten in kassen die gebruik maken van de warmwaterbronnen waar het westen van Turkije mee bezaaid is. Bedrijfsleider Arzu Şentürk hoopt de ondergrondse geothermische wateren verder te gebruiken om de grootste exporteur ter wereld te worden.

In de regio Dikili-Bergama zijn honderden geothermische velden waar het grondwater temperaturen van 287ºC kan bereiken volgens de Stanford University in de VS. Naast geothermische energie heeft dit gebied ook zo'n 300 dagen zon per jaar.

Agrobay begon met 6 hectare in 2001 op een moment dat er geen geothermische kassen in Turkije waren en telt ondertussen 70 hectare. Om de productie en export te stimuleren, streeft Şentürk naar een uitbreiding van het areaal naar bijna 100 hectare.

Van de moderne technieken die door het bedrijf worden gebruikt, vermeldt het artikel op the hurriyetdailynews ook een gesloten irrigatiesysteem waarmee Agrobay kan besparen op kunstmest, energie en water. Het gebruikte water wordt verzameld en teruggeleid naar ondergrondse aardwarmtereservoirs, waardoor kosten worden bespaard en het milieu wordt gespaard.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.