Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Laurens van der Lans, voorzitter Coöperatie TWZ De Vlot:

"Begin volgend jaar gaan we volle bak zuiveren"

Tholen – In maart dit jaar sprak de toen net opgerichte Coöperatieve Tuinbouwwaterzuivering De Vlot de verwachting uit om 160 hectare glastuinbouw in de regio Monster en 's-Gravenzande van een waterzuiveringssysteem te gaan voorzien. De door Aqua-Terra Nova ontwikkelde installatie heeft desondanks lichte vertraging opgelopen. Toch is Laurens van der Lans, voorzitter van Coöperatie TWZ De Vlot, niet ontevreden: "Met alle regenval en wateroverlast begin september heeft de bouw tijdelijk helemaal stilgelegen. Dat werkte vanzelfsprekend niet mee. In dat licht bezien mogen we spreken van een vlotte voortgang." Vlak voor de jaarwisseling gaat de coöperatie proefdraaien. 


 
Betere waterkwaliteit
De installatie verwijdert straks niet alleen residuen van gewasbeschermingsmiddelen, maar ook van meststoffen. Dat moet een betere waterkwaliteit in de regio garanderen. Vrij van residuen is het water schoon genoeg om na zuivering weer als gietwater inzetbaar te zijn. Momenteel worden de laatste voorbereidende stappen afgerond om de waterzuiveringsinstallatie op de bestaande CAD-systemen (Centrale Afvoer Drainagewater) in het Westland aan te sluiten. 
 
Hobbels op de weg
"Als je iets onderneemt, dan loop je altijd tegen hobbels aan", zegt Laurens nuchter. "Dat we eind december starten met de eerste testen, mag al heel ambitieus genoemd worden." Hij vertelt dat het de nodige tijd en energie heeft gekost om af te kaderen aan welke eisen de installatie precies diende te voldoen en om bijvoorbeeld te achterhalen hoe schoon het water moet zijn. "Het regelen van de benodigde vergunningen had ook de nodige voeten in de aarde."
 
Lage kosten
Het drainagewater van de deelnemende tuinbouwbedrijven ging tot voor kort nog voor een deel via een aparte leiding de zee in, geeft Laurens aan. Dat voldeed echter niet meer. Volgens overheidsprotocollen diende het water op het riool te worden aangesloten en van gewasbeschermingsmiddelen te worden gezuiverd. Het was aan de gemeente om de tuinders in de regio op het riool aan te sluiten, maar dat impliceerde dat zij daarvoor diep in de buidel zou moeten tasten. "Zowel de gemeente als wijzelf hadden dus groot belang bij de bouw van deze zuiveringsinstallatie", verheldert Laurens. Door als collectief op te treden, kunnen de leden van de coöperatie het afvalwater naar verhouding tegen veel lagere kosten zuiveren. Het CAD-systeem ligt er immers al. "In de loop van volgend jaar gaan we gewoon volle bak zuiveren", besluit de voorzitter. 
 
Voor meer informatie:
Laurens van der Lans, voorzitter
Coöperatie TWZ De Vlot
M: 06-53672997