Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

FAO rapport beschrijft voedselonzekerheid in Europa en Centraal-Azië

De landen van Europa en Centraal-Azië hebben goede vooruitgang geboekt bij de vermindering van ondervoeding, maar ongeveer 14,3 miljoen vrouwen en mannen krijgen nog steeds niet het voedsel dat ze nodig hebben en ondervoedingsproblemen nemen toe, volgens een nieuw rapport van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO).

Het rapport 'The State of Food Security and Nutrition in Europe and Central Asia 2017' analyseert een reeks indicatoren voor voedselzekerheid en voeding om de vooruitgang van de landen te beoordelen om tegen 2030 Duurzame Ontwikkelingsdoelstelling 2 (SDG2 – Einde honger, voedselzekerheid en verbeterde voeding, bevordering van duurzame landbouw) te realiseren. Het beoordeelt energievoorziening via voeding, voedingsindicatoren zoals groeiachterstand en vermagering, bloedarmoede, overgewicht en obesitas, evenals veranderende eetgewoonten en hun invloed op verschillende bevolkingsgroepen.

Na een grote vooruitgang in de afgelopen jaren lijkt de situatie nu te stagneren. In de Kaukasus en Centraal-Azië is het ondervoedingsniveau nauwelijks veranderd volgens het rapport, dat werd gepresenteerd op een regionaal symposium over duurzame voedselsystemen voor gezonde voeding.

"Armoede is nog steeds de belangrijkste belemmering voor voedselzekerheid," zei Vladimir Rakhmanin, adjunct-directeur-generaal van de FAO en regionaal vertegenwoordiger voor Europa en Centraal-Azië. "Maar er is een duidelijk pad vooruit. De doelstellingen inzake duurzame ontwikkeling, of SDG's, bieden een krachtig kader om de uitdagingen aan te pakken waar de landen van Europa en Centraal-Azië mee kampen."

Om de drijvende krachten en kenmerken van voedselonzekerheid beter te kunnen beoordelen bevat het FAO rapport de nieuwe voedselonzekerheidsschaal FIES als aanvulling op de analyse vooruitgangsindicatoren inzake SDG2 op het gebied van voedselzekerheid en voeding. De nieuwe methode laat zien dat 14,3 miljoen volwassenen ernstige voedselonzekerheid ervoeren in de periode 2014-16.

Om de situatie volledig te beoordelen zijn de door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) verzamelde gegevens echter erg belangrijk, volgens het rapport. Slechte voeding in een of meer van de drie hoofdvormen - ondervoeding, overvoeding en micronutriënte tekorten - is in verschillende mate aanwezig in alle landen, stelt het rapport.

FAO senior beleidsmedewerker Ariella Glinni, hoofdauteur van het rapport: "Vaak zijn alle drie naast elkaar aanwezig, in wat de 'drievoudige belasting' van slechte voeding wordt genoemd. Het is niet ongebruikelijk dat landen hoge percentages hebben van zowel ondervoeding als obesitas bij kinderen. In de hele regio zijn micronutriënte tekorten en overvoeding bij kinderen, vrouwen en mannen twee belangrijke voedselzekerheids- en voedingsproblemen geworden."

Lees meer op FAO
Publicatiedatum: