Bjorn Franco, AGF-groothandel Rutoma

"Vroeger was de vraag naar exclusieve AGF groter dan nu"

Tholen - Hoewel kerst en exclusieve etenswaren hand in hand gaan, merkt AGF-groothandelaar Bjorn Franco van Rutoma dat de vraag naar specialiteiten steeds minder wordt. De handelaar uit het Belgische Jabbeke heeft zelfs het idee dat de Belgen over het algemeen minder groenten en fruit eten in vergelijking met vroeger.


Bjorn Franco van AGF-groothandel Rutoma.

"Ik merk niet per se dat er groenten- en fruitspecialiteiten zijn die met de feestdagen uitblinken", geeft Bjorn aan. "Het enige wat eventueel in de buurt kan komen zijn de champignons, al is dat eigenlijk geen specialiteit meer. Ik heb het idee dat het ieder jaar minder wordt dat mensen iets speciaals op tafel willen zetten."

Champignon is niet speciaal genoeg meer
De AGF-handelaar levert zijn verse producten aan winkeliers en marktkramers. Qua handel ervaart Bjorn de kerstperiode steeds meer als de normale periode. "Vroeger werd er meer verwacht dat er iets speciaals op tafel kwam te staan", zo gaat hij verder. "De winkeliers kopen steeds minder in, want zij hebben er natuurlijk ook niets aan dat zij na de feestdagen veel groenten en fruit overhouden. Zo'n tien jaar geleden deden de oesterzwammen het nog goed met kerst, maar dat is veranderd. De oesterzwammen worden niet alleen meer met speciale gelegenheden gegeten, waardoor ze minder speciaal zijn geworden."

Belg eet minder traditionele groenten
Naast dat de vraag naar exclusieve groenten- en fruitsoorten rond de feestdagen volgens Bjorn afnemen, ziet hij ook een daling naar de vraag van groenten en fruit in het algemeen. "Vooral de vraag naar de traditionele groenten nemen af", vertelt de AGF'er. "Het volume voor sommige groenten, zoals komkommer, tomaten en sla valt steeds meer weg en dat voelen we. Waar een winkelier vroeger 240 kroppen sla inkocht, gaat dat nu nog maar om de helft. Misschien komt het omdat er meer sla-variëteiten zijn en dat mensen daardoor uit meer soorten kunnen kiezen. De kleinhandelsbedrijven verdwijnen, denk ik, steeds meer, mede door het opkomen van de supermarkten. Ik ben van mening dat de kleinhandel kwalitatief betere AGF verkoopt in vergelijking met de supermarkten. Een klant van mij is onlangs gestopt en vertelde mij dat het tegenwoordig steeds lastiger is om lekkere producten te kopen. In de supermarkten heb je eerder te maken met kleinere maten of een mindere smaak, terwijl dit bij de kleinhandel veel minder het geval is."

Voor meer informatie:
Bjorn Franco
Rutoma BVBA
Eernegemweg 154
8490 Jabbeke
T: +32 - (050) 81 90 00
F: +32 - (050) 81 90 09

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.