Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Paniekerige energieprijsbewegingen door wisselende weerberichten

Door berichten over een nieuwe koudegolf vanaf begin week 50 sprongen de prijzen op maandag 4 december met 1 ect/m3 omhoog.

Lange termijn reageerde gedempt. In de dagen daarna startte een correctie omlaag, maar die gaat veel minder snel. Handelaren blijven voorzichtig want er zit veel onzekerheid in de weersvoorspellingen.

De spotprijzen elektra daalden, zoals verwacht, door het mildere weer met meer wind. In de onbalans zat daardoor ook meer beweging. Door problemen met centrales (Amer en Maasvlakte) riep Tennet een aantal malen noodvermogen af.



Korte termijn
Tegen de verwachting in stegen de korte termijn gasprijzen vorige week door. Handelaren reageerden paniekerig op een aangepast weerbericht. Die melden vanaf begin week 50 meer kou met winterse buien Ook het doorbreken van de grens van 21 euro/MWh leidde op maandag 4 december tot onrust en extra koopacties. In de dagen daarna gingen de prijzen weer langzaam omlaag.

De APX-prijzen daalden de afgelopen week. Milder weer met meer wind zorgde voor minder vraag ook vanuit de landen om ons heen. De gemiddelde peakprijs APX lag rond de 50 euro/MWh en offpeak rond de 40 euro/MWh.

De onbalansprijzen waren wel onrustiger door de wind en uitval van centrales.

De WKK dagsparkspread daalde terug naar het 'normale' niveau van 15-20 euro/MWh door de lagere APX- en gestegen TTF-daggasprijzen. De WKK-sparkspread voor kwartaal 1 2018 bewoog rond de 24 euro/MWh door de gelijkgerichte bewegingen van de kwartaalprijzen TTF-gas en OTC-elektra.

Lange termijn
De langetermijnprijzen liepen gedempt mee met de korte termijn. Voor de verre jaren 2019 en 2020 daalden de prijzen per saldo zelfs licht, door de lagere olieprijs (-1,5 dollar/vat), een op en neer bewegende steenkoolprijs (rond 86 dollar/ton) en lagere CO2-emissierechten (onder de 7,5 euro/ton).

De WKK sparkspread 2018 steeg 0,5 euro naar 20,5 euro/MWh door verschil in beweging tussen de TTF-gas- en OTC-elektraprijs 2018. Bij de centrales steeg de cleansparkspread van gascentrales om dezelfde reden naar 8,2 euro/MWh. De darkspread van kolencentrales ging met de steenkoolprijs op en neer, rond de 11 euro/MWh.

Visie
De marktverwachting voor kortetermijngas wordt door AgroEnergy gewijzigd van dalend naar onzeker. Gewijzigde weerberichten zorgden deze week voor verrassing en stijging. Het weer blijft de komende weken de bepalende factor. De Groningse productie zit tegen haar productiemaximum en alle beschikbare capaciteit aan kwaliteitsconversie is in gebruik. Dat laatste is nodig om geïmporteerd, hoogcalorisch gas om te zetten naar laagcalorisch gas, geschikt voor binnenlandse levering. Elk bericht, bijvoorbeeld vroege winterkou of juist milder weer, leidt tot prijsbewegingen.

Voor APX- en onbalansprijzen wijzigen ze de marktverwachting van dalend naar stabiel. Tot eind week 49 blijft het milder weer met af en toe veel wind. Daarna wordt het kouder. De beschikbare centrale capaciteit bepaalt mede de richting van de prijsontwikkeling. In Frankrijk verdwijnt de onrust over de kerncentrales naar de achtergrond. Er komen er steeds meer in bedrijf, ook de drie reactoren van Tricastin, die in september opeens uit moesten. Dat was het begin van nieuwe veiligheidscontroles en de onrust. De weekforwards voor de komende weken liggen rond de 50-51 euro/MWh.

Voor de lange termijnprijzen OTC-elektra en TTF-gas handhaven ze de marktverwachting op stabiel. De hectiek op de korte termijn werkt slechts gedempt door. Het spannendste blijft de steenkoolprijsontwikkeling. Die steeg begin deze week even boven de 86 dollar/ton, maar zakte er daarna weer onder. Ondanks milieumaatregelen blijft de Aziatische vraag hoog (van China, maar ook van Japan en Zuid-Korea) en regenval bedreigt de productie in die regio (Australië en Indonesië).

Voor meer informatie:
AgroEnergy
Elektronicaweg 41
2628 XG Delft
T 088 - 895 45 45
F 088 - 895 45 50
info@agro-energy.nl
www.agro-energy.nl
Publicatiedatum: