Telers in Almeria profiteren van droogte in Marokko

Waterschaarste is ongetwijfeld een van de grootste zorgen geworden van de telers in Almeria. Het is echter zeker niet alleen een probleem van de telers in deze provincie. Andere gebieden, zoals Marokko, zijn de laatste jaren ernstiger getroffen.

Zoals wel vaker gebeurt, profiteren sommigen automatisch van de tegenspoed van hun meest directe concurrenten en dat is wat er momenteel gebeurt met de groenten van Almeria. Dit werd direct duidelijk aan het begin van het seizoen door de daling van de Marokkaanse export van belangrijke producten zoals courgettes, komkommers, aubergines en tomaten vanwege hun lagere oogsten.

Handelsbalans
Hierbij vallen vooral de cijfers bij de courgettes op, waarvoor Marokko een jaarlijks exportquotum heeft voor de EU-markten van 56.000 ton. De export hiervan is momenteel 50% minder. Het meest directe gevolg hiervan was een stijging van de verkoopprijs van Almeria-courgettes in week 45 met 37%. In de daaropvolgende weken volgden er tot het eind van de maand weer prijsdalingen van respectievelijk 20,8% en 30,4%.

Lagere tomatenoogst
Ook voor tomaten werden lagere oogsten en export naar de Europese Unie geregistreerd in de weken 44 en 45. Hierbij had Almeria het extra voordeel dat tomatentelers hun productiepiek later dan gewoonlijk bereikten. Het arriveerde samen met de kou en de oogst pakte daardoor lager uit. 

De ontvangen prijzen waren hoger dan gewoonlijk, vooral door de verminderde concurrentie op de markt, vooral uit Marokko, maar ook uit andere regio's met lagere productie. In de afgelopen twee weken is de prijs van tomaten flink gestegen; vooral van trostomaten (+48%), lang houdbare (+41,7%), ronde (+30,5%) en coeur de boeuf (+25,2%) tomaten.

Andere groenten
Marokkaanse telers hebben met bijna alle groenten die ze telen problemen om hun productieniveaus te handhaven, waardoor de telers in Almeria hun exportprijzen konden verhogen. Dit is bijvoorbeeld het geval geweest voor aubergines (+27%) en komkommers van vooral de Almeria variëteit (+56% in de weken 46 en 47), door vooral de sterke daling van de Marokkaanse komkommerverkoop met 35,4% in vergelijking met vorig seizoen.

Ook de prijzen voor sperziebonen zijn beïnvloed door de lagere oogst in Marokko - al enkele jaren marktleider in deze markt- die tot €3/kg zijn gestegen.

Bron: lavozdealmeria.es

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.