Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Brexit stelt Britse kunstmestsector voor een dubbele uitdaging

De Britse kunstmestsector streeft naar het beste regelgevingsklimaat zolang het Verenigd Koninkrijk nog bij de EU zit maar kijkt ook uit naar het tijdperk na Brexit, wanneer het VK een eigen wetgevingskader zal vaststellen. Dit volgens Howard Clark, voorzitter van de afdeling meststoffen van de Agricultural Industries Confederation (AIC).

In zijn toespraak tijdens het jaarlijkse diner van de afdeling in het Institute of Directors in Londen besprak Clark de moeizame onderhandelingen over de opstelling van de nieuwe EU-regelgeving inzake meststofmaterialen.

"Mijn voorgangers en ik hadden gehoopt dat deze regelgeving innovatief zou zijn en geschikt voor de moderne wereld. Helaas zijn er strengere limieten voor cadmium in fosfaat vastgesteld. Nu zullen we werken aan een vertraging bij de invoering van deze limieten om de sector de tijd te geven om zich aan te passen en hieraan te kunnen voldoen.

"Een andere slachtoffer is de uitsluiting op het laatste moment van een categorie voor fosfiet-biostimulatoren. Een teleurstelling voor degenen die een regelgevend kader willen dat grensoverschrijdende handel mogelijk zou maken."

Daarom zal het behoud van de Britse regelgeving erg belangrijk zijn voor het gedijen van telers en de agrotoeleveringssector in het VK. Verder is de EU-regeling voor het verhandelen van emissierechten een andere belangrijke kwestie met betrekking tot Brexit. Volgens Clark "is dit van belang voor de productie van stikstofkunstmest, waaraan onze nationale voedselzekerheid is gekoppeld."

Hij riep de Britse regering op om geschikte overgangsregelingen te treffen om, eenmaal buiten Europa, naar een meer pragmatische aanpak toe te werken. Kunstmest is een unieke sector omdat energie naast brandstof ook een grondstof is.

Terwijl de Brexit-besprekingen doorgaan, zal de AIC op nationaal niveau werken aan de consolidatie en herziening van de Britse meststoffenregelgeving uit 1991. Clark zei dat dit binnen twee jaar de voorkeursregelgeving zou kunnen zijn voor de Britse handel en dat de AIC ervoor zal zorgen dat het geschikt is voor hedendaags gebruik. Ook zal de AIC met de regering samenwerken om te bekijken op welke innovatieve manieren het milieu beschermd kan worden.

Tenslotte zei Clark dat de AIC en zijn leden Brexit als een kans zien buiten, maar niet helemaal los van de EU. 

Publicatiedatum: