Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

EU hoopt op verdere agrarische samenwerking met Afrika

De 5e top van de Afrikaanse Unie (AU) en de Europese Unie (EU), die 29 en 30 november plaatsvond in Abidjan, was een gelegenheid om de samenwerking tussen de twee continenten te versterken, met een focus op de jeugd en een duurzame toekomst. 



De verwachting is dat de populatie in Afrika waarschijnlijk verdubbeld zal zijn tegen 2050, en zal groeien van 1,2 miljard naar 2,4 miljard. Vandaag de dag is 60% van de populatie onder de 25 jaar, en dit percentage zal alleen maar blijven groeien. Het is daarom essentieel om banen te creëren voor deze jongeren. Het International Monetary Fund (IMF) schat dat er tegen 2035 jaarlijks 18 miljoen nieuwe banen moeten worden gecreëerd om de bevolking aan het werk te houden.

De teeltsector en agri-voedingssector waren belangrijke punten op de agenda tijdens de top, omdat deze sectoren een cruciale rol spelen in het creëren van banen voor economische groei en duurzame ontwikkeling. De EU, nu al een belangrijke partner voor Afrika in de agrarische sector, wil deze samenwerking versterken door zich te richten op handel en investeringen, in plaats van hulpverlening. Het principe achter deze vernieuwde samenwerking is om de "dialoog over beleid als een hulpmiddel voor ontwikkeling" te promoten. Deze dialoog volgt de lijn van de Malabo Declaration, aangenomen in 2014 door de Afrikaanse Unie. In deze verklaring staat dat in 2025 honger niet meer mag voorkomen en moet armoede gehalveerd zijn.

Voordat deze top plaatsvond werd op 2 juli 2017 al een conferentie in Rome gehouden, onder leiding van de Europese Commissaris Hogan en de Commissaris van de Afrikaanse Unie, Sacko. Tijdens deze bijeenkomst werd gesproken over de gezamenlijke visie over een duurzaam gebruik van natuurlijke bronnen, het creëren van duurzame groei, en het creëren van banen in de agri-voedingssector. Daarnaast sprak de delegatie over de problemen met migratie onder jongeren. Deze gedeelde visie is daarna omgezet in concrete voornemens die weer onderwerp waren tijdens de AU - EU top. 

Het aannemen van het European External Investment Plan (EIP) in september 2017 biedt bovendien nieuwe kansen voor het doen van verantwoordelijke investeringen in Afrika. Dit innovatieve plan hoopt tegen 2020 minstens €44 miljard aan investeringen mogelijk te maken in het land. 

Tijdens de top werden verschillende prioriteiten besproken, waaronder de toekomst van de relatie tussen de AU en de EU, vrede en veiligheid, investeringen en handel en het creëren van banen. De agrarische samenwerking tussen beide continenten is hierbij van groot belang.
Publicatiedatum: