Katrien De Backer, LAVA, over het Belgische kasgroentenseizoen

“Najaar wordt sterkere periode voor tomaten”

Tholen - "Het Belgische kasgroentenseizoen is dit jaar vlot verlopen." Dat zegt Katrien De Backer van Lava. "Wel zijn er opvallende verschillen tussen de gewassen."
 
Losse tomaten
"Het areaal losse tomaat was in 2017 vergelijkbaar met dat van 2016. In het areaal waren wat verschuivingen. Bij de Baron vleestomaten was een stijging van 30% en het areaal Prince nam met 15% af. Een sterke start van het seizoen in de maanden maart en april qua prijsvorming werd gevolgd door een periode met lage prijzen vanaf half mei tot half juni. De betere prijzen in het najaar zorgden voor een aanvaardbaar jaargemiddelde. De huidige hogere prijzen zijn het gevolg van hogere noteringen voor zuiderse producten. De traditionele teelt gaat door tot Kerst en wordt gevolgd door de winterteelt. Voor volgend seizoen verwachten we een uitbreiding in de winterteelt."

Trostomaten
"Het nationaal areaal 2017 was 5% kleiner dan in 2016. Het prijsbeeld was vergelijkbaar met dat van de losse tomaten. Op dit moment kunnen ook de trostomaten profiteren van het feit dat zuiderse producten erg duur en schaars zijn. De traditionele teelt loopt ver ten einde en wordt op dit moment aangevuld met nieuwe oogst van de herfstteelt. Het valt de laatste jaren meer en meer op dat het najaar een sterkere periode is voor de tomaten. De belichte winterteelt in tros gaat deze week ook van start. Voor volgend seizoen is er ook hier een uitbreiding in de winterteelt."
Aubergine
"Het nationaal areaal was dit jaar net zo groot als in 2016. Voor volgend jaar verwachten we een uitbreiding van 20%. In vergelijking met andere jaren werden er dit jaar sterke klokprijzen gerealiseerd. Dit gold voor de meeste sorteringen."
 
Komkommer
"Het areaal lag in 2017 een kleine 3% hoger dan in 2016. Volgend jaar blijft dit naar verwachting stabiel. In tegenstelling tot de twee vorige seizoenen (2015 en 2016) werd 2017 gekenmerkt door matige klokprijzen zonder grote prijspieken die gewoonlijk tijdens de teeltwisselingen kunnen optreden. In de maand augustus werden bodemprijzen genoteerd." 

Paprika
"Het areaal voor groene paprika was dit seizoen vergelijkbaar met 2016. Rode paprika breidde uit met 15% terwijl de arealen van de gele en oranje paprika licht daalden. Voor alle kleuren werden matige prijzen opgetekend zonder hoge pieken of diepe dalen. Volgend seizoen wordt voor het areaal groene paprika een daling van 10% verwacht en voor rode paprika een daling van 5%. Het areaal gele en oranje paprika blijven stabiel." 

Voor meer informatie:
LAVA cvba 
Katrien De Backer
Leuvensesteenweg 130 A
3191 Boortmeerbeek
Tel. 015 50 42 54

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.