Reactie Copa-Cogeca over EU landbouwbeleid

In reactie op het EU Commissieplan voor het toekomstig gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) dringt Copa-Cogeca aan op een echte vereenvoudiging van de GLB-regels en op het voorkomen van verdere hernationalisering van het GLB.

Voorzitter Joachim Rukwied van de Europese telersorganisatie Copa: "We hebben in de toekomst een sterk, concurrerend GLB nodig met eenvoudige regels in de hele EU. De bedoeling van de Commissie om de GLB-regels te vereenvoudigen is welkom, maar we zijn bang dat bij aflevering een echte versimpeling uitblijft."

"Het is ook belangrijk om beide pijlers van het GLB te handhaven en directe betalingen in de eerste pijler op het huidige niveau te houden, zonder medefinanciering. Dit is de beste manier om telersinkomens te stabiliseren en hen te helpen hun inkomensrisico's beter te beheren. Wij zijn tegen elke beperking van betalingen zoals voorgesteld door de Commissie." 

"Er zijn ook nieuwe, betere maatregelen nodig om telers beter in staat te stellen met marktrisico's en de toenemende marktveranderlijkheid om te gaan. Het is goed nieuws dat de Commissie meer aandacht besteedt aan slimme landbouw en risicomanagementmaatregelen maar Copa-Cogeca vinden wel dat deze vrijwillig moeten blijven voor telers in de tweede pijler van het GLB. Marktvangnetten moeten ook worden behouden en verder worden ontwikkeld."

Cogeca voorzitter Thomas Magnusson onderstreepte verder het belang van milieumaatregelen in het GLB om duurzaamheid en biodiversiteit te verbeteren. Hij verwelkomde de doelstelling van de Commissie om de maatregelen te stroomlijnen maar uitte zijn bezorgdheid over het nieuwe model en de praktische aspecten van op prestaties gebaseerde maatregelen. Er is meer duidelijkheid nodig over hoe dit zou moeten werken. Tot slot vond hij dat het GLB de maatregelen moet voortzetten om telers aan te moedigen lid te worden van coöperaties, omdat dit hun positie in de voedselketen kan verbeteren.

Voor meer informatie:
Copa Cogeca
www.copa-cogeca.eu

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.