Hoge opbrengsten leiden tot overschot

"„Prijzen en vraag naar veldsla zullen binnen twee weken weer stijgen"

Duitse telers en verkopers van veldsla hebben momenteel grote moeilijkheden met de afzet. Door de grotere oogst per hectare is er momenteel sprake van een groter aanbod dan men kan verkopen. De kleine vraag leidt tot noodmaatregelen zoals tussentijdse opslag en een tijdelijke oogststop. Maar er is hoop: de prijzen zullen binnenkort met een euro stijgen.''

Momenteel liggen de kiloprijzen van veldsla op 2,00 tot 2,50 euro. Over twee weken zullen deze prijzen echter weer op 3,00 tot 3,50 euro liggen, zo zegt Carlos Novo, verkoopleider en klantadviseur van telerscoöperatie Pfalzmarkt. "De afzet verloopt momenteel echt moeilijk. Er is een groter aanbod dan we kunnen verkopen. Dat zorgt ervoor dat we de overschotten ofwel tussentijds op moeten slaan ofwel helemaal niet kunnen oogsten en de sla kapot gaat.''Weersomstandigheden
Om de weersomstandigheden te kunnen doorstaan, hebben veel telers dit jaar meer geteeld dan anders, zodat ze in ieder geval voldoende sla zouden hebben om de markt te kunnen voorzien en concurrenten te kunnen verdringen. Carlos: "De afgelopen jaren hadden de telers vanwege sneeuw- en vorstschade met een te kleine beschikbaarheid te maken. Dit jaar is de oogst per hectare aanzienlijk toegenomen, waardoor er meer sla verkrijgbaar is.'' Daar komt nog bij dat de Franse en Italiaanse veldsla goedkoper is met een actuele kiloprijs van 1,70 tot 1,80 euro.

Ondanks deze negatieve situatie zijn de vooruitzichten volgens Carlos alles behalve negatief. "Ik vermoed dat de prijzen tegen kerst zullen stijgen naar 3,00 tot 3,50 euro. Het weer in deze regio wordt koud en droog met een temperatuur van circa 0 graden Celsius. Dat is optimaal voor de veldsla.'' In het noorden wordt het echter moeilijker: volgens de laatste weervoorspellingen zal de temperatuur daar binnenkort onder de nul zakken.

Pfalzmarkt
Telerscoöperatie Pfalzmarkt hoort tot de belangrijkste agrarische collectieven in het zuiden van Duitsland. Afhankelijk van het seizoen wordt het verkoopbedrijf door circa vijf veldslatelers beleverd met een totale beschikbare capaciteit van meer dan 200 hectare teeltareaal. Tot de andere aangeboden groentensoorten horen o.a. kropsla, paprika, tomaten en wortelen.

Verdere informatie:
Pfalzmarkt für Obst und Gemüse eG
Neustadter Str. 100
67112 Mutterstadt
+49 (0)6231 - 408-0


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.