Italië: Stabiel paprikaseizoen

Op het vasteland van Italië is een einde aan het paprikaseizoen gekomen. "Ondanks wat tegenslagen was de markt stabiel zowel qua prijzen als volumes. De volle grond- en kasteelt deden het beiden goed met name dankzij het droge weer, waardoor ziekten, bacteriën en schimmels geen kans kregen, hoewel er wel problemen met de watervoorraden waren," laat Giovanni Orioli (op de foto) weten, paprikaspecialist bij Bayer CropScience Vegetable Seeds. 

"De laatste paar jaar hadden we veel regen tijdens de oogst waardoor de kwaliteit werd aangetast. De problemen met het tomatenbronsvlekkenvirus (TSWV) ontwikkelden zich verder en de markt voor de verwerkende sector was vrij aantrekkelijk."Paprika's bestemd voor de verwerkende sector

Er is een gat in de aanvoer van kaspaprika's ontstaan vanwege de extreme hitte in juli. "Sommige telers uit Campania en andere regio's zagen hun opbrengsten met 10% tot 15% dalen. Dit werd gecompenseerd door de volle grond volumes die van uitstekende kwaliteit waren."


Kaspaprika's in Campania


Vollegrondsteelt in Foggia

Volgens Orioli hielden de prijzen stand dankzij de krimp van het areaal waardoor de aanvoer kleiner was. "Toch zien we dat het areaal zich stabiliseert vooral nu paprikatelers zich in toenemende mate specialiseren. Deze telers zijn zich bewust van de hoge kosten die dit met zich meebrengt en voeren een zorgvuldig agro-economische en fytosanitaire management. "Het rode ras Pompeo en het gele ras Rialto zijn het populairst voor de vollegrondsteelt, terwijl Balzac steeds populairder wordt in de kasteelt, vooral ook omdat de kwaliteit en maten van dit ras constant blijven ondanks de extreme hitte."

Vanuit de binnenlandse markt en verwerkende sector blijft er ook vraag naar Lamuyo. Daarnaast is het ras Corno di Toro in Italië en een aantal andere landen in opkomst. 


"Aangezien de kosten hoog zijn en het risico op ziekten aanzienlijk is, zijn telers op hun hoede. Dit betekent dat het areaal mogelijk een lichte krimp zal laten zien met een grotere concentratie van gespecialiseerde telers."

Italië kan niet in de eigen paprikabehoefte voorzien, vandaar dat er ook paprika's uit Spanje (Lamuyo en Blocky) en Nederland (Blocky) worden geïmporteerd. 


Balzac paprika's

Voor meer informatie:
Giovanni Antonio Orioli - pepper sales specialist 
Cell.: +39 348 3955439
Email: giovanni.orioli@bayer.com

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven