Special Jaaroverzicht 16-31 januari

Noodweer in Spanje en startschot IPM

De tweede helft van januari stond vooral in het teken van het noodweer in Spanje. Regen en sneeuw zorgden er voor een fors tekort aan groenten. Courgettes gingen weg voor €24 per kist; gele paprika's voor €16. In Nederland en België was er weinig verse spinazie en een hoge vraag naar sla, bloemkool en broccoli. 


Pakstation Teresa Hermanos. Foto: Goesten


De telers verzinnen van alles om hun productie te redden. Hier zijn de planten deels toegedekt met kranten 

Nederlandse telers profiteerden hier slechts beperkt van. "Veel aanbod hebben we op het moment niet", vertelden verschillende Nederlandse glastuinders. Paul Leenheer kon ongeveer elk sprietje groen uit zijn kas verkopen. Hij teelt diverse soorten paksoi en diverse slasoorten. "Overal is vraag naar. Alles wat je hebt, kun je verkopen." Maar dat is juist het probleem. Ook bij Paul was er simpelweg niet veel product. "Het grootste deel van de teelt is al verkocht. De prijzen staan vast en je zit precies in de periode dat het hier het beroerdste groeit. Je kunt niet even bijspringen – was het maar zo!"


Links de teelt in Spanje, rechts de teelt in Nederland

De gevolgen van de sneeuwval in Spanje en Italië werkten diep door in de sector. Er waren lege schappen in Britse supermarkten en in Londen werden pallets courgettes gestolen.

Failissement Adegeest
Adegeest Kasverwarming is op 10 januari 2017 failliet verklaard. Curator Jurriaan van der Wulp liet weten dat het faillissement op verzoek van de vennootschap zelf is uitgesproken. Het bedrijf, actief sinds 1968, ontwierp, installeerde en onderhield verwarmings- en koelinstallaties in de glastuinbouw.

IPM 
Op 24 januari ging de IPM in Essen van start. Eén ding werd wel duidelijk: de tuinbouw is uit het dal geklommen. Met bijna 1600 standhouders en 105.000m2 beursvloer was de Duitse bloemen- en plantenbeurs even groot als in 2016. Techniekhal 3 is onder de tuinbouwtoeleveranciers al jaren flink in trek. In de hal heerste een opvallend goede sfeer en we konden concluderen dat het goed gaat met de toeleveranciers. Award 2SaveEnergy
Het concept 2SaveEnergy viel tijdens de IPM in de prijzen bij het INDEGA Innovation Award. 2SaveEnergy is een kasdek bestaande uit een buitenste laag van helder glas met een dubbele antireflectiecoating en een onderste laag van een zeer duurzame, diffuse F-CLEAN film. Hiertussen bevindt zich een ventileerbare spouw. In 2015 en 2016 is met een tomaten- resp. komkommerteelt bewezen dat een hogere productie kan worden verkregen met 50% minder energieverbruik.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.