Wilfred van Elzakker, FoodDelta Zeeland:

“Sommige mkb-bedrijven kunnen ontwikkelingen niet bijbenen”

Tholen – "Ontwikkelingen gaan razendsnel. We zien dat sommige mkb-bedrijven het niet kunnen bijbenen, te weinig innoveren. Daarom moeten we samen zaken slimmer en duurzamer aanpakken", zei voorzitter Wilfred van Elzakker van FoodDelta Zeeland tijdens de netwerkbijeenkomst FoodDelta Zeeland 2.0. Het thema was 'In de versnelling'. De organisatie heeft een netwerk van 200 leden, een groot deel van de Zeeuwse foodsector maar het doel is om samen nieuwe verdienmodellen te ontwikkelen.


Wilfred van Elzakker spreekt de zaal toe

Onrustig
Food, foodproductie, verwerking en handel hoort van oudsher bij het Zeeuwse DNA, in de laatste jaren kwamen daar culinaire sterren (Zeeland heeft het meest aantal Michelinsterren-restaurants van Nederland en staat bekend om de culinaire hoogstandjes met veelal met lokale topproducten) en innovaties, zoals het telen van kiwi bes, zoete aardappel en zeewierproductie, bij. Maar hoewel de seinen op groen staan, zijn de wateren in de toekomst onrustig. Zowel Rob Morren, sectorbankier Food van Abn Amro en als Wilfred maakten dat afgelopen week nog eens duidelijk, tijdens de netwerkbijeenkomst van FoodDelta Zeeland.


Ronald de Vos, projectmanager FoodDelta Zeeland

Projecten
Innovatie is de toekomst en de geüpgraded versie van FoodDelta Zeeland wil daarin de katalysator zijn. "Er is geen andere organisatie die de Zeeuwse schakels in de (inter)nationale voedselketens als kennisgebied, uitgangspunt en focus heeft", benadrukte Wilfred. In de afgelopen jaren zijn een viertal concrete projecten uitgevoerd op aanvraag van aangesloten bedrijven. Big data was een van de projecten. Big data gaan een grote rol spelen in de keten maar wat heb je er precies aan en hoe analyseer je de data. Andere projecten in de afgelopen jaren waren Gebruik van reststromen, New Food (kiwi bes en zoete aardappel) en Korte ketens. Deze aanpak waarbij nauw samengewerkt wordt met het Agri & Foodcentrum Colijnsplaat, wil FoodDelta Zeeland komend jaar voortzetten. Bedrijven kunnen onderzoeksvragen indienen voor nieuwe producten, nieuwe product marktcombinaties en traceerbaarheid in de keten.


Rob Morren, sectorbankier Food bij AbnAmro

Innovatie
Om de ambities op het gebied van innovatie concreet te maken gaat FoodDelta Zeeland een nulmeting uitvoeren waarbij de kansen en behoeften van alle food gerelateerde bedrijven in Zeeland in kaar worden gebracht. Daarnaast zoeken ze de samenwerking op met opleidingsinstituten die zich verdiepen in innovatiemanagement.


Deelnemers Cor van Oers van Delphy en David Hage van Veiling St. Annaland

Zeeland
Een ander belangrijk thema is de verbinding in en met Zeeland. Het intensiveren van de Zeeuwse ketens op het vlak van productie, logistiek, arbeid, commercie, internationalisering en circulaire economie maar ook door het vergroten van de zichtbaarheid van het Zeeuwse foodcluster en Proef en Beleef door branding en beleving bijvoorbeeld tijdens de Dutch Agri Food week maar ook door samenwerking te zoeken met de VVV.


Domus de Jonge van KG Fruit was ook van de partij


Ad Slabbekoorn van Fruit Packing Zeeland


Theo Vogelaar en Jose de Dreu van Fruvo


Huub Beelen van Limagrain Nederland

Voor meer informatie:
FoodDelta Zeeland
Wilfred van Elzakker
voorzitter@fooddeltazeeland.nl
www.fooddeltazeeland.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven