Nieuw-Zeeland: Cocktailtomatenteler stapt over op LED

Philips Lighting heeft het eerste LED-groeilampenproject in Nieuw-Zeeland getekend met Gourmet Mokai, om de kwaliteit en kostenefficiëntie van de teelt van Campari cocktailtomaten te verbeteren. Gourmet Mokai maakt deel uit van de New Zealand Gourmet bedrijvengroep en verkoopt hoogwaardige fruit en groenten in Nieuw-Zeeland, Australië, Japan en Zuidoost-Azië. De nieuwe LED-lampen zullen in januari 2018 worden geïnstalleerd in een kas van 4500 m2 van Mokai op het Noordereiland, dat bekend staat om zijn geavanceerde milieuvriendelijke teeltmethoden.Volgens Udo van Slooten van Philips Lighting zijn ze blij dat New Zealand Gourmet net als andere tomatentelers wereldwijd door hun LED-technologieën geholpen zal worden om producten van hogere kwaliteit en hogere oogsten te produceren en hopen hiermee ook andere telers in de regio te laten zien wat ze doen.

Gourmet Mokai gebruikt natuurlijk voorkomende geothermische stoom voor hun verwarming. De Campari tomaten worden onder glas met hydrocultuur geteeld. Het gekozen LED-systeem combineert Philips GreenPower LED-topverlichting met GreenPower LED-tussenverlichting.

"We verwachten verschillende voordelen van de LED-groeilampen. We gebruiken een optimaal spectrum voor plantengroei en gewasbeheer op basis van het lichtrecept van het tuinbouwteam van Philips Lighting. We hopen met de LED-groeilampen ook de smaak, het vitamine C-gehalte en de houdbaarheid van ons product te verbeteren," zegt Roelf Schreuder van New Zealand Gourmet. "Tegelijkertijd verwachten we onze bedrijfskosten te verminderen en meer controle te krijgen over het teeltklimaat, omdat LED's nauwelijks warmte produceren."

Volgens Schreuder moet Gourmet Mokai eerst leren hoe tomaten onder LED-licht moeten worden geteeld en hoe het hun verwarming, CO₂, water en bestuiving kan beïnvloeden. "We bestuiven onze gewassen met hommels. Wanneer er geen daglicht is en het verlichtingssysteem aan staat, moeten de bijenkorven echter dicht en kunnen de bijen het gewas niet bestuiven. De verlichting zal worden gekoppeld aan het bestaande Hoogendoorn klimaatcomputersysteem, dat ook het openen en sluiten van de bijenkorven en de CO2-toevoer regelt."

Aan dit project werken verschillende partijen mee, waaronder Philips Lighting, RTF Climate, Agrolux, Zonda Beneficials en Hoogendoorn Automation met het iSii Next Generation System uitgerust met een speciaal LED-licht softwarepakket.

Voor meer informatie:
Philips Lighting
www.philips.com

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.