"„Prijs Chinese kool blijft stabiel"

Terwijl er momenteel nauwelijks vraag is naar koolgewassen zoals rode kool en savooie kool, blijft Chinese kool geliefd. In Duitsland hebben vooral telers in Bayern en Westfalen zich toegelegd op de teelt van Chinese kool. Ook voor directe verkoper Peter-Josef Esser uit Düsseldorf hoort de koolsoort momenteel tot de dagelijkse handel. "We hebben tot eind april Chinese kool in het assortiment.''

Zijn aanbod aan bonte sla uit eigen teelt loopt langzaam ten einde, Chinese kool daarentegen biedt hij zowel in de zomer als in de winter aan. "Tot drie weken geleden hadden we nog Lollo Bionda in het aanbod. Ook Lollo Rosso raakt bijna op.'' Chinese kool groeit daarentegen zeer goed in Duitsland, zoals ook bij Peter-Josef het geval is. Van zijn in totaal 45 hectare grote areaal gebruikt hij momenteel pas slechts 3,5 hectare voor de teelt van Chinese kool.


Peter-Josef Esser: hier in zijn magazijn in de Grmarkt Düsseldorf

Zijn jaarlijkse winst is dit jaar nog grotendeels te danken aan bloemkool en keukenkruiden. Hij denkt er echter over na of hij het aandeel aan Chinese kool verder uit zal breiden. "We telen vooral de Bilko-variëteit. De oogst slaan we van eind november tot april in ons koelmagazijn op.'' De verkoopprijzen zijn volgens de vakhandelaar al sinds lange tijd stabiel en schommelen tussen 5 en 6 euro per kistje (10 kg).

Verandering
Peter-Josef heeft tijdens zijn carrière een constante verandering opgemerkt, waarbij de klanten zich alleen nog op bepaalde groentensoorten focussen. Peter-Josef: "Er is weliswaar nog een beetje vraag naar rodekool en rode bieten, maar deze vraag is niet meer vergelijkbaar met 20-30 jaar geleden. De trend heeft zich duidelijk veranderd.'' Voor de vakhandelaar is dat echter geen probleem: "De afzet zal in de week voor kerst nog eens met 20 procent toenemen. Dat was tenminste in de afgelopen paar jaar het geval.''

Gemüsehandel Esser is een puur familiebedrijf en bestaat sinds 1957. Esser senior meldt zich iedere nacht bij de Großmarkt, zijn twee zoons Christian (32) en Philipp (30) houden zich bezig met de bestellingen en de groententeelt. Tot het aanbod horen naast Chinese kool ook kropsla, bonte sla, selderij, bloemkool en verschillende keukenkruiden.

Verdere informatie:
P.-J. Esser Gemüsehandel GmbH
Gemüsehandel
Hal 13 - stand 210
Telefoon: +49 (0)2182 59104

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.