Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Aubergines, komkommers en tomaten:

“Het hele groeiproces controleren door data”

Tholen - "Wij willen meester worden in plantcondities. Om dat te bereiken, moet je het groeiproces beheersen van A tot Z, alle momenten van de dag." Dat zegt Pieter van Dijk, manager teelt bij Plantenkwekerij Van der Lugt uit Bleiswijk. Onlangs investeerde het bedrijf in innovatieve apparatuur waarmee zij de planten non-stop in de gaten kunnen houden. 

Water en licht
"Onze warmtebeeldcamera's zetten de planten ieder kwartier op de foto. Hierdoor kunnen we precies zien wat de temperatuur is en ook waardoor deze wordt beïnvloed. Denk bijvoorbeeld aan een vochtschok of aan de zon die doorbreekt. Daarbij hebben we sensoren die de PAR-licht , het CO2- gehalte, de kasttemperatuur en de luchtvochtigheid in de kas meten. Deze zelfde apparaten meten de EC, de temperatuur en het vochtgehalte in de pot." 


Een warmtebeeldcamera registreert de planttemperatuur 24 uur per dag

Komkommer
"We gebruiken de apparatuur voor geënte tomaat- en aubergineplanten. Ook volgen we met sensoren de pottemperatuur van komkommerpartijen. Omdat we deze direct in een steenwolblok zaaien, is het belangrijk dat de pot warm genoeg is om het zaadje te laten kiemen. Voorheen moesten we dit handmatig opmeten en was het een momentopname. Nu levert de sensor een mooie grafiek die is gebaseerd op een continu meting."

Met mobiele sensoren kunnen overal in kas metingen verricht worden

Maatwerk
"Geënte tomatenplantjes kweken we op in folietunnels. Op zeker moment moet je ze laten wennen aan de buitenwereld. Vroeger deden we dit door een snee in het folie te maken, maar op de warmtebeeldcamera zagen we dat sommige planten hierdoor ineens te veel vocht afvoerden. Zo'n plantje is niet gewend om te verdampen. Daarom pakken we het nu anders aan. Met een knijper zetten we het folie iets hoger vast zodat er lucht bij komt. Mocht de plant hier nog te heftig op reageren, laten we het folie weer een poosje zakken. Het is net als een kind leren lopen. Stapje voor stapje." 


De mobiele sensor toont de exacte condities in de tunnel met net geënte tomaten 

Voor meer informatie:
Plantenkwekerij Van der Lugt B.V.
Irisweg 1
2665 MS Bleiswijk
010 503 30 30