Italië: Crisis bloemkoolafzet, normale broccoliprijzen

"In de afgelopen jaren is de broccoliconsumptie op Europees niveau gestegen en deze tendens zal verder groeien terwijl de bloemkoolconsumptie vrijwel constant is." Dat verklaart Gerardo Cannone (foto hiernaast), agronoom van Esasem spa, vertegenwoordiger van Sakata in Italië.

Dr. Cannone is werkzaam in de regio's Apulië en Basilicata, die 90% van de binnenlandse productie van broccoli vertegenwoordigt. Cannone is zich er ook van bewust dat Italië naast Spanje de grootste producent is.

De nationale retailers bieden broccoli aan van september tot juni. De elasticiteit van deze lange periode heeft te maken met klimatologische factoren.

Cannone legt uit dat er tegenwoordig rassen beschikbaar zijn die het mogelijk maken om op verschillende tijden van het jaar te planten en daardoor ook te oogsten. Het begint met Naxos (die het goed doet bij hitte) en Parhtenon (die groeit bij kou) of bij andere rassen zoals Triton en Ares, die in bepaalde periodes geplant moeten worden.In de gebieden waar Cannone werkzaam is, wordt bloemkool geplant vanaf het einde van juli en duurt tot 5 september, terwijl het planten van broccoli doorgaat tot 30 oktober, waarna het eind januari weer verdergaat en duurt tot 15 maart. "Wat betreft de oogst is er voor bloemkool een periode van 50 tot 240 dagen terwijl de broccoli na 65 of 90 dagen moet worden geoogst, afhankelijk van het ras. Dit jaar zien we, naast de opmerkelijke kwaliteit, dat de broccoli klaar is om een aantal dagen eerder geoogst te worden.""We hebben het over 10 tot 11 maanden per jaar, en ik denk dat dit op Europees niveau de langste periode is met hoogte- en dieptepunten. Het conflict dient zich aan wanneer we praten over export. Op de buitenlandse markten is er in bepaalde periodes niet alleen het Spaanse product verkrijgbaar (ons zwaard van Damocles), maar ook lokale bloemkool en broccoli, die de klant prefereert boven het importproduct. Ondank de superieure kwaliteit is het de prijs die alles bepaalt.
De belangrijkste markten voor bloemkool en broccoli zijn Noord-Europese landen. "Het Verenigd Koninkrijk neemt de helft van de Spaanse afzet en daardoor is het voor ons een moeilijke markt vanwege de hoge transportkosten."2017: het jaar begint moeilijk, maar met uitstekende kwaliteit
"Bij het planten van eind juli tot september hadden we te maken met watertekort vanwege de droge zomer. Dat heeft geleid tot hogere energiekosten bij het voorbereiden van de grond en hoge kosten voor irrigatie," aldus Cannone. Telers hebben een extra kostenpost van ongeveer 1000 euro per hectare voor het verplanten. Het is waar dat broccoli en bloemkool per hectare minder planten hebben dan bijvoorbeeld sla of venkel (20.000 voor bloemkool en 35.000 voor broccoli tegen 70.000 voor venkel, veeleisender op het gebied van water)."
Ondanks irrigatiemoeilijkheden en hoge kosten zijn zowel de broccoli als de bloemkool van een uitstekende kwaliteit. "De producten zijn echt mooi." De hele maand december zouden de producten van deze kwaliteit moeten zijn."Echter, hoewel het teelttechnisch een positieve situatie betreft, is het in termen van prijs een crisis voor de bloemkool terwijl de prijzen van de broccoli normaal zijn."

"Iedereen hoopt op een goede decembermaand vanwege de kerstvakantie en de daling van de temperatuur die de consumptie stimuleert. Op dit moment worden de eerste temperatuurdalingen geregistreerd met zon maar koude wind. Tot enkele dagen geleden waren de temperaturen nog boven het seizoensgemiddelde.

Contact:
Gerardo Cannone
Esasem spa
Cell.: +39 336 672757
Email: gerardocannone@gmail.com

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.