VaporDry systeem houdt luchtvochtigheid tijdens opslag op peil

Het bewaren van de versheid van groenten en fruit is voor telers en transporteurs een voortdurende uitdaging. Voor avocado's en bananen vereist de opslag en het rijpen vaak een omgeving met een gecontroleerde luchtvochtigheid. Het bedrijf Corrigan Corporation of America heeft VaporDry ontwikkeld, een luchtvochtigheidssysteem dat de luchtvochtigheid op peil houdt door middel van een fijne nevel en voorkomt dat verpakkingsmaterialen of oppervlakten nat worden. 

Emily Corrigan Stavrou van Corrigan vertelt dat het systeem is gebaseerd op een ontwerp dat in staat is op gecontroleerde wijze kleine druppeltjes te vernevelen en waarop patent is aangevraagd. "Het VaporDry systeem kan toegepast worden in alle situaties waar de beheersing van de luchtvochtigheid noodzakelijk is voor de productkwaliteit of efficiëntie," vervolgt Stavrou. "Vooral rijperijen zijn een grote markt voor ons VaporDry systeem maar ook in distributiecentra voor versproducten, bij vleesverwerkers en in de glastuinbouw kan ons systeem gebruikt worden." 

Ontwikkeling en functioneren
Door gebruik te maken van hun kennis over vernevelingssystemen in de retail, is Corrigan er in geslaagd speciale sproeiertjes te ontwikkelen die de droge nevel verspreiden. Het systeem wordt geïnstalleerd met luchtvochtigheidssensoren waardoor het gewenste luchtvochtigheidsniveau automatisch constant wordt gehouden. 

"De ontwikkeling van VaporDry heeft heel wat jaren in beslag genomen," vertelt Stavrou. "Het werd ontwikkeld om het rijpings- en bewaarproces te ondersteunen en de houdbaarheid van versproducten in bewaring te verlengen. Een voor Corrigan bekend sproeierontwerp, dat al jarenlang in supermarkten werd gebruikt, vormde de basis voor het ontwerp. We moesten echter de grootte van de waterdruppeltjes beter kunnen controleren. Door een verstuiver met een lage water- en luchtdruk te gebruiken, lukte het ons om het grootste volume droge nevel per waterdruppel te creëren."

"Het VaporDry systeem verspreidt exact de vereiste hoeveelheid droge nevel in de ruimte gedurende een aangegeven periode," vervolgt Stavrou. "Betrouwbare luchtvochtigheidssensoren worden strategisch opgesteld in de ruimte zodat ze het systeem van informatie kunnen voorzien. Het systeem houdt de optimale luchtvochtigheid in stand door middel van verschillende ingestelde algoritmen."Praktische aspecten
Veel magazijnen en koelopslagfaciliteiten zijn groot van opzet. Stavrou vertelt dat er geen grenzen zijn aan ruimte waarin het VaporDry systeem gebruikt kan worden. Het aantal systemen is de bepalende factor bij grote gebouwen. "Ieder systeem verspreidt een bepaalde hoeveelheid droge nevel per uur. De VaporDry gebruikt 99,1 kubieke liter lucht per minuut samengeperst tot 241 kPa. Dit persluchtsysteem verbruikt per machine ongeveer 675 Watt. De sensor en controller werken op 120 Volt en verbruiken minder dan 100 Watt. De VaporDry verbruikt 89% minder stroom dan een elektrische warmwaterboiler."

Stavrou vertelt dat het systeem in veel verschillende omgevingen toepasbaar is. Bij omstandigheden onder het vriespunt dient er eerst extra technisch advies ingewonnen te worden. "Het VaporDry systeem kan onder alle omstandigheden functioneren, variërend van een relatieve luchtvochtigheid van 0% tot 100%. Zodra de luchtvochtigheid boven de 90% komt dan zorgt onze verwarmde sensortechnologie ervoor dat er geen condensatie op het sensoroppervlak optreedt. We hebben dit systeem geïnstalleerd in ruimten van 0°C tot ruim 38°C. Water bevriest bij 0°C dus bij lagere temperaturen is er extra technische ondersteuning nodig."

Onderhoud
Volgens Stavrou vergt het VaporDry systeem nauwelijks onderhoud. Dankzij de grootte van de sproeiopeningen raken deze niet gauw verstopt of vervuild. Het aanvullen van lucht en water blijft eveneens tot een minimum beperkt. "We zijn van mening dat het VaporDry systeem beter is dan andere luchtvochtigheidssystemen omdat het weinig onderhoud vereist en toch optimale prestaties levert," aldus Stavrou. "Een concurrerende technologie is het gebruik van ultrasone luchtbevochtiging. Dit soort systemen zijn echter erg duur en vergen daarnaast ook veel onderhoud."

Nauwkeurige beheersing luchtvochtigheid belangrijk voor productkwaliteit
Het belang van een goede luchtvochtigheidsbeheersing mag niet worden onderschat. Het gebrek aan een effectief beheerssysteem kan tot verliezen leiden. Corrigan beweert dat het VaporDry systeem, dat zijn betrouwbaarheid al heeft bewezen, op kosteneffectieve wijze bijdraagt aan een beter en consistenter product. 

"Het VaporDry bevochtigingssysteem voorkomt vochtverlies door een hoge luchtvochtigheid te creëren," legt Stavrou tot slot uit. "Vochtverlies als gevolg van verkeerde bewaring is één van de belangrijkste oorzaken van gewichtsverlies en dit heeft economische consequenties aangezien de producten op basis van hun gewicht worden verkocht. Vochtverlies kan bovendien de houdbaarheid en externe kwaliteit van de producten aantasten. Al deze factoren dragen bij aan voedselverspilling en verliezen. Bij Corrigan beseffen we hoe belangrijk nauwkeurige luchtvochtigheidsbeheersing is, als antwoord hierop heeft ons team het innovatieve, eenvoudige en solide VaporDry systeem ontwikkeld."

Voor meer informatie:
Emily Corrigan Stavrou
Corrigan Corporation of America
Tel: +1 (800) 462-6478

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven